Bobcat toont Stage 5 machines

Artikel delen

Twee gelijksoortige bedrijven onder dezelfde paraplu, gaat dat wel goed? Tijdens de in Dobris (Tjechië) gehouden Demo Days bleken Doosan en Bobcat zich naast elkaar goed staande te houden. Waar Doosan het accent legde op de grote (graaf)machines, liet Bobcat met name de compacte machines en bijbehorende aanbouwdelen zien. Tijdens Intermat laat Bobcat zien dat het voorop loopt met Stage V machines.

Op de Bobcat-fabriek in Dobris is inmiddels het splinternieuwe Innovation Centre gereed gekomen. Dat omvat allerhande ontwikkel- en testruimten, die bezoekers echter – om begrijpelijke reden – niet allemaal mochten betreden. Imposant was de geluiddichte zaal, waar de tientallen journalisten uit heel Europa zichzelf beter dan waar ook vragen hoorden stellen, op zoek naar het grote nieuws. Echter, in de aanloop naar Intermat bleken beide fabrikanten nog niet al te veel nieuws te willen vrijgeven.
Wat we inmiddels wel weten, is de introductie van een nieuwe serie 2- tot 3-tons graafmachines: de E26, E27z en E27. Het bijzondere hieraan is, dat ze nu al voldoen aan de volgende jaar in werking tredende Stage V milieu-eisen. De bedrijfsgewichten van de E26, E27z en E27 zijn respectievelijk 2560, 2700 en 2610 kg.
Het drietal heeft een goede stabiliteit, is robuuster gemaakt en de machientjes zijn toch nog licht genoeg om op een eenvoudige aanhanger te worden vervoerd. Volgens Bobcat ligt de nadruk meer dan ooit op het comfort voor de gebruiker. Het drietal is gebaseerd op een nieuw en flexibel platform, dat verschillende configuraties en specificaties mogelijk maakt voor allerlei toepassingen en klantbehoeften.

Stage 5 machines

De E26, E27 voldoen nu al aan Stage V.

Ook in de klasse van 3 tot 4 ton vindt een soortgelijke transformatie plaats. De nieuwe E34 en E35z zijn ontwikkeld om het productaanbod van Bobcat in deze categorie compacte graafmachines uit te breiden. Op de Intermat 2018 zal Bobcat meer informatie over deze nieuwe machines vrijgeven.

Zelfnivellerende sleuvenfrees

Op Intermat introduceert Bobcat verschillende nieuwe aanbouwdelen, waaronder de zelfnivellerende sleuvenfrees WS-SL20. Die is goedgekeurd voor gebruik op de T870 en nog enkele andere compacte Bobcat laders. Hij is gemaakt om efficiënt door asfalt, rotsen en beton te gaan. Het freeswiel heeft verwisselbare segmenten, waardoor de gebruiker de breedte (50, 80, 100 of 120 mm) op locatie snel kan wijzigen. Dit levert een enorme tijdsbesparing op. De WS-SL20 volgt automatisch de contouren van de ondergrond en heeft een een geïntegreerd stabilisatiesysteem. Een aparte sleuvenreiniger is niet meer nodig. Er wordt gebruik gemaakt van in de praktijk bewezen onderdelen zoals de ACD, het kleppenblok en softwaremodules.

Stage 5 machines

Om tijd te besparen kan het freeswiel vand e WS-SL20 op locatie in breedte worden aangepast.

Voor veiligheid en gezondheid is de WS-SL20 standaard voorzien van een rubberen afdichting, die het wegschieten van stenen voorkomt en de hoeveelheid vrijkomend stof beperkt. Er is bovendien een waterset leverbaar om de hoeveelheid fijnstof nog verder te beperken.

Succesvolle Doosan DX10Z

Stage 5 machines

Van Doosan’s minigraver DX10Z meldt Staad nu al goede verkoopresultaten.

Werd tijdens de Demo Days met name naar de grote machines van Doosan gekeken, in Parijs zal naar verwachting ook de vorig jaar geïntroduceerde minigraver DX10Z te zien zijn, waarvan importeur Staad uit Veghel inmiddels goede verkoopresultaten meldt. De net geen 1200 kg wegende machine heeft een Kubota D722 motor met een maximaal vermogen van 7,4 kW (9,9 pk). Dat levert een graafkracht op de bak op van 8294 Newton. De giekcilinder is bovenop geplaatst en de hydrauliekslangen van het hydraulische hulpcircuit lopen binnendoor om beschadiging tijdens graaf- of hefwerken te voorkomen, een eis van met name verhuurbedrijven. Door zijn minimale breedte van 710 mm (met ingetrokken onderstel en aanaardingsblad) kan hij probleemloos door de meeste standaard deuropeningen.

Bobcat
www.bobcat.eu