JCB bouwt voortaan zelf de dumpers

Artikel delen

Doordat Terex de dumperfabriek in het Britse Coventry heeft verkocht aan de Franse concurrent Mecalac wordt JCB als het ware gedwongen om ze zelf weer te gaan bouwen. Het gaat om de serie ‘site dumpers’ (bij ons heten ze ook wel motorjapanners) die Terex sinds 2015 voor JCB produceerde.

JCB gaat de compacte kiepdumpers onder eigen naam in de markt zetten. De serie begint bij de 1T-I met een laadvermogen van 1 ton en omvat verder de 3T-I, de 6T-I, de innovatieve 7T-I Hi-Viz (met zeer goed zicht rondom) en loopt vooralsnog door tot de 9T-I met zijn imposante 9 ton laadvermogen.

De zeer compacte 1T-I is voorzien van een watergekoelde Kubota D905 motor met 15,5 kW vermogen. Deze compacte machine moet zijn weg vinden naar bouwplaatsen, worden ingezet voor tuin- en landschapinrichting, de aanleg van paden enzovoort. Hij kan worden uitgevoerd met een voor vervoer wegklapbare ROPS-beugel. De uitvoering met versmalde wielen en banden is erg interessant, omdat deze kiepdumper probleemloos door de meeste deuropeningen naar binnen kan rijden. Door zijn lage eigen gewicht van net iets meer dan 1350 kg is hij gemakkelijk te vervoeren op een aanhanger achter een stevige trekauto.

JCB Nederland, www.jcb.com/nl-nl.