Ranglijst schadelijkste invasieve exoten

Artikel delen

Wetenschappers uit Zwitserland, Tsjechië, Spanje en Zuid-Afrika hebben een lijst gemaakt met de 149 schadelijkste exotische planten en dieren van Europa.

Op de eerste plaats staat de grote Canadese gans, gevolgd door de bruine rat, de rode Amerikaanse rivierkreeft, de muskusrat en de varroamijt. Bij de beoordeling is extra gewicht toegekend aan het feit dat sommige soorten zeer grote schade toebrengen aan bijvoorbeeld natuur, landbouw of volksgezondheid. De wetenschappers hebben de lijst gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift ‘Biological Invasions’. Conclusie van de wetenschappers is dat er veel verschil zit tussen hun ranglijst en de Unielijst van de Europese Commissie. Van de 49 soorten op de Unielijst staan er 32 in de lijst van de wetenschappers. Op de Unielijst ontbreken onder meer de buxusmot, palmmot en Robinia. Dat zijn soorten die vaak al in de Nederlandse natuur voorkomen.