Onder hoogspanning invasieve exoten bestrijden

Artikel delen

De Rootwave Pro heeft afgelopen jaren bewezen om invasieve exoten te bestrijden, zoals de Japanse Duizend Knoop en de ReuzenBerenklauw. Maar ook grassen en onkruiden.

De Rootwave werkt met hoogspanning van 3.000 tot 5.000 volt. Aan de ene zijde wordt een aardpen in de grond geduwd en aan de andere zijde houdt de gebruiker de lans met hoogspanning tegen de plant. Als gevolg hiervan gaat er een hoge stroom door de plant stromen. Door de interne weerstand van de plant wordt warmte gegenereerd en worden de celwanden opgeblazen en vernietigd. De elektronen volgen de weg van de minste weerstand en zullen dus ook door de vochtige wortels naar de aardpin gaan. Selectief bestrijden, en aangetoond veilig voor fauna, flora en kabels in de grond.

De machine is voorzien van 3 standen (met 1A tot 1,5A), zodat het vermogen afgestemd kan worden. Zeer malse jonge gewassen zullen beter stroom geleiden (meer sap) waardoor deze sneller gaan koken en buigen en dus een lagere spanning nodig hebben, houtige gewassen hebben juist een hogere weerstand waarvoor de 5.000 volt stand beschikbaar is.

De machine is CE-gecertificeerd, maar omdat in de groenbranche het werken met hoogspanning niet echt bekend is, stelt de fabrikant een gebruikerstraining met een jaarlijkse opfriscursus verplicht. Het werken met de machine is niet gevaarlijker dan met een bosmaaier of kettingzaag met dat verschil dat het gevaar (de hoogspanning) niet zichtbaar of hoorbaar is.

Ramm
www.ramm.nl