Nieuw onderzoek verbindt LED-straatverlichting aan een verhoogd risico op kanker

Artikel delen

Onderzoekers van de Universiteit van Exeter en het Barcelona Institute for Global Health hebben geconcludeerd dat er een “sterke link” bestaat tussen blootstelling aan LED-verlichting en een verhoogd risico op borst- en prostaatkanker. Het “blauwe licht” dat door LED-lampjes wordt uitgezonden, lijkt van invloed te zijn op de circadiaanse ritmes en slaappatronen, die vervolgens de hormoonspiegels beïnvloeden.

“Mensen zijn geëvolueerd om overdag licht te hebben en ’s nachts duisternis”, vertelde onderzoeker Alejandro Sánchez de Miguel aan The Telegraph. “Omdat steden oudere verlichting vervangen, worden we allemaal blootgesteld aan hogere niveaus van ‘blauwe’ lichten, die onze biologische klokken kunnen verstoren.”

Eerder onderzoek heeft het carcinogene risico van nachtdienst en kunstlicht gedocumenteerd. “We weten dat kunstlicht, met name in het blauwe spectrum, afhankelijk van de intensiteit en golflengte, de melatonine productie en -afscheiding kan verminderen”, verklaarde co-auteur Martin Aubé aan EurekAlert. Naast het reguleren van slaapcycli functioneert melatonine als een ontstekingsremmende antioxidant. Blauw licht, dat ook wordt weergegeven op schermen voor tablets, telefoons, computers en tv’s, is een van de kortste golflengten en vormen met de hoogste energie van het licht.

Dit onderzoek komt in een tijd dat veel steden overstappen op LED-straatverlichting, die energiezuiniger en goedkoper is dan traditionele verlichting. Het werd gepubliceerd in het tijdschrift Environmental Health Perspective. De studie betrok meer dan 4.000 mensen in 11 verschillende regio’s van Spanje in haar analyse. Het bevatte ook afbeeldingen die zijn gemaakt aan boord van het internationale ruimtestation ISS om een vollediger beeld te krijgen van het effect van blauw licht op een wereldwijde schaal. Het Ministerie voor Volksgezondheid in Engeland heeft verdere studie aangaande de impact van LED-verlichting aanbevolen, voordat deze meer wordt toegepast. De American Medical Association heeft gemeenten en bedrijven aanbevolen om LED-verlichting met de laagste intensiteit te installeren. Inclusief zonwering om extra bescherming te bieden.