Rupsgraafmachine met compacte zwenkstraal

Artikel delen

Hyundai Construction Equipment lanceert de HX130 LCR, het derde graafmachinemodel met compacte zwenkstraal in de HX-serie. De machine van 13 ton is eveneens verkrijgbaar in een tweede standaardconfiguratie, de HX130 LCRD, die met een dozerblad is uitgerust. De nieuwe machine is het 15e graafmachinemodel in de HX-serie. De compacte zwenkstraal is vooral aantrekkelijk voor aannemers die extra veelzijdigheid willen om in kleine ruimten te werken.

De HX130 LCR graafmachine wordt aangedreven door een Perkins 854F dieselmotor van 73,6 pk (55 kW) die voldoet aan Tier 4 final/Stage IIIB. De motor is uitgerust met een dieselpartikelfilter (DPF) en levert maximaal vermogen en optimale brandstofefficiëntie, zonder SCR. Geen zorgen meer om AdBlue.
Het LCR-model heeft een standaard bedrijfsgewicht van 12.700 kg, terwijl het standaard bedrijfsgewicht van het LCRD-model 13.560 kg is. De machine heeft een maximale graafdiepte van 5.570 mm, een maximaal graafbereik van 8.220 mm en een graafkracht van 10.369 kgf. De graafmachine is uitgerust met een standaardbak met een inhoud van 0,59 m³ en een breedte van 1.030 mm.

De machine is een geslaagde combinatie van vermogen, prestaties, gebruiksgemak, onderhoudsgemak en talrijke veiligheidsvoorzieningen. De nieuwste motortechnologieën, een efficiënter verticaal gestapeld koelontwerp, een efficiënte elektronische ventilatorkoppeling en innovaties van het hydraulische systeem van de Hyundai HX-serie graafmachines dragen bij tot een algehele verbetering van de brandstofefficiëntie met 9 procent in vergelijking met voorgaande modellen. En net als alle machines van Hyundai is de nieuwe HX130 LCR graafmachine uitgerust met talrijke geavanceerde functies. De standaarduitrusting bevat bijvoorbeeld een 8 inch (20,3 cm) interactieve, instelbare dashboardmonitor met touchscreen in de cabine.

Uitvoering met tweedelige giek

Deze uitvoering met een tweedelige giek maakt het mogelijk om met een groter bereik te werken en tegelijk te profiteren van de voordelen van een kleinere zwenkstraal vooraan. Bij de machine is het draaimechanisme aan de onderkant van de standaardgiek gemonteerd. Deze oplossing zorgt voor doeltreffende bescherming tegen vervuiling en beschadiging. Deze optie maakt het mogelijk om met een groter bereik te werken en tegelijk te profiteren van de voordelen van een kleinere zwenkstraal vooraan. Dit is een veelgevraagde optie bij Europese bouwbedrijven die actief zijn in wegenaanleg, nutsvoorzieningen en stedelijke omgevingen waar ze in zeer kleine ruimtes moeten werken.

Grote zichtbaarheid met focus op veiligheid

Het scherm bevat optioneel het exclusieve Hyundai AAVM-systeem (Advanced Around View Monitoring) voor een virtueel 360°-surroundbeeld van de werkomgeving. De IMOD-functie (Intelligent Moving Object Detection) is inbegrepen bij het AAVM-systeem. Deze functie scant de werkomgeving van de machine op voorwerpen en waarschuwt de machinist voor obstakels op minder dan 5 meter van de machine.
Het geavanceerde hydraulische systeem omvat verder een innovatieve ‘Boom Float’-modus voor een betere hellingshoekregeling, ‘Fine Swing’-modus voor een verbeterde lastregeling tijdens het zwenken en tot 13 procent snellere cyclussnelheden dan eerdere modellen. De machine is ook uitgerust met IPC (Intelligent Power Control): computerondersteunde vermogensoptimalisatie op basis van de belasting en ‘Eco Breaker’-modus voor een selecteerbare pompstroming en een verbeterd brandstofverbruik bij het werken met de hydraulische sloophamers en vele andere uitrustingsstukken van Hyundai. De combinatie van snellere cyclustijden en meer vermogen kan resulteren in een productiviteitsverbetering van 5 procent.

Onderhoudsgemak

Ook het onderhoudsgemak is verbeterd, doordat het brandstoffilter nu vanaf de grond toegankelijk is en het luchtfilter van de cabine van buitenaf. Net als de andere graafmachines in de HX-serie worden beide Hyundai HX130 LCR-configuraties gewaarborgd door de standaard fabrieksgarantie van Hyundai gedurende twee jaar of 3.000 uur. Hyundai levert ook vijf jaar gratis toegang tot het Hi­Mate­systeem voor extern beheer, dat een verscheidenheid aan externe bewakings- en diagnosediensten biedt.

Hyundai Construction Equipment Europe, www.hyundai.eu