TB225 kan overal naar toe op de aanhanger

Artikel delen

Welke eisen stel je aan een minigraver naast de gebruikelijk werkcapaciteiten? De belangrijkste is misschien wel het transport van machine en aanbouwdelen. Het liefst neem je hem mee achter de SUV of bestelbus. Die veelgehoorde vraag zette Verhoeven Grondverzetmachines ertoe aan, om met fabrikant Takeuchi in gesprek te gaan. Het resultaat is de compacte, krachtige, wendbare en tegelijkertijd zonder bekeuring voor overbelading gemakkelijk mee te nemen TB225.

De uitschuifbare onderwagen vergroot de werkstabiliteit van de relatief lichte maar gelijktijdig krachtige Takeuchi TB225.

De TB225 is met zijn gewicht van 2350 kg een ‘dikke’ tweetonner met het ideale transportgewicht. De minigraver is namelijk probleemloos te vervoeren op de eigen aanhanger, inclusief bijvoorbeeld een drietal bakken. Het totaalgewicht blijft daarbij onder de maximale 3.500 kg en dat is met name belangrijk wanneer grotere afstanden worden afgelegd. Steeds vaker vinden namelijk controles plaats op totaalgewicht aanhanger, machine en toebehoren. Een bekeuring voor overbelading is snel gekregen, maar het duurt vrij lang om hem terug te verdienen. Verhoeven vindt de TB225 dan ook de juiste keuze voor veilig en ‘betaalbaar’ wegtransport. De verwachtingen rond de nieuweling zijn dan ook hoog gespannen.

Optimale stabiliteit

De TB225 heeft meer pluspunten. De compacte afmetingen maken hem geschikt voor nauwe ruimtes en smalle paden, zoals hoveniers, wegenbouwers en bouwbedrijven die regelmatig aantreffen. De verstelbare onderwagen laat de minigraver makkelijk manoeuvreren. Bijzonder aan de onderwagen is, dat deze van 1.100 tot maar liefst 1.500 mm kan uitschuiven. Hierdoor is de stabiliteit van de machine tijdens het werken optimaal. Dat is meer dan ooit belangrijk nu vaker met een draaikantelstuk aan het eind van de lepelsteel wordt gewerkt. Het uitschuiven beperkt verder de noodzaak van een extra zwaar (transport!) contragewicht.

Door het basisgewicht van de machine te beperken tot 2350 kg kan hij, inclusief aanbouwdelen en toebehoren, zonder bekeuring voor overbelading worden vervoerd op een gewone aanhanger.

Hydraulische functies

De machine beschikt standaard over drie hydraulische functies. De eerste is een proportioneel bedienbare sloop-sorteerfunctie voor knijpen en roteren. De tweede is een standaard hamerfunctie en de derde een onafhankelijke hydraulische snelwisselfunctie. Als optie is nog een vierde hydraulische functie mogelijk: voor een draaikantelstuk. Die optie zal snel standaard worden, gezien de grote belangstelling voor draaikantelstukken in het algemeen. De multifunctionele lcd-display in de cabine maakt het mogelijk om zelf per project de liters voor de extra hydraulische functies in te stellen.

Redelijk ruime cabine

De machinist kan in deze compacte klasse beschikken over een redelijk ruime en goed uitgeruste cabine met een ergonomisch verstelbare stoel en een soepele proportionele bediening via comfortabele joysticks. De goede isolatie houdt een overmaat aan buitengeluid en trillingen tegen. Daarbij helpen de rubberen tracks uiteraard ook. Omdat deze machine vaak te vinden zal zijn in bewoond gebied kreeg hij vrij hoog geplaatste uitlaat op de drie cilinder Yanmar dieselmotor met 16,5 kW (22,4 pk) vermogen en een maximaal koppel van 84,1 Nm bij 1320 toeren.
De TB225 heeft twee rijsnelheden: 2,4 en 4,5 km/uur. De veiligheid wordt geborgd door de Rops/Fops cabine, een hoorbaar en zichtbaar signaleringssysteem en de slangbreukbeveiliging op de arm-hefcilinder inclusief lastmoment signalering.

Verhoeven grondverzetmachines, www.verhoevenbv.com/tb225