Staat van je straat

Artikel delen

Een klimaatlabel voor iedere straat in de stad; dat is waar ‘Staat van je Straat’ van Sweco voor staat. Met behulp van dit klimaatlabel krijgt een gemeente een overzicht van de klimaatrobuustheid op straatniveau. Het label geeft inzicht in kwetsbare gebieden en kan worden ingezet bij de formulering van ambities, de vergelijking van gemeenten en de risicodialoog met bewoners.

Staat van je Straat maakt inwoners bewuster van de staat van hun eigen leefomgeving. Dit creëert draagvlak bij het invoeren van maatregelen en prikkelt hen om eigen percelen klimaat adaptief in te richten.
Staat van je Straat geeft een label voor thema’s overstroming, wateroverlast, droogte en hitte. Elke straat wordt getoetst op elk van deze vier thema’s en krijgt op basis van deze toets een label lopend van A (erg klimaatadaptief) tot en met E (weinig klimaatadaptief). Deze labels worden vervolgens op een kaart gepresenteerd die via een webportal beschikbaar wordt gemaakt. De gebruiker kan via deze portal straten selecteren om de beoordeling per thema verder te bestuderen. Daarnaast kan de weging van elk thema in het totaallabel aangepast worden om zelf prioriteiten aan te geven en door te rekenen.

Winnende idee

Staat van je Straat is het winnende idee van Sweco van de Doe & Durf-challenge 2017, een competitie van jong NL-ingenieurs. Met de lancering van het Staat van je Straat prototype voor de gemeente Rijssen-Holten begin 2018 is een flinke stap gezet om het klimaatlabel voor meer gemeenten op te stellen. Het doel is om het label nog verder door te ontwikkelen door nog meer verbinding te leggen met lokale informatie. Dit maakt namelijk de koppeling naar maatregelen directer, waardoor het label nog beter zal aansluiten bij de beleving van bewoners.

Staat van je Straat ook voor uw gemeente uitwerken? Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Martijn Steenstra (martijn.steenstra@sweco.nl).


Sweco

Sweco ontwerpt en ontwikkelt de samenlevingen en steden van de toekomst. Het werk van dit ingenieursadviesbureau leidt tot duurzame gebouwen, efficiënte infrastructuur en toegang tot elektriciteit en schoon water. Met 15.000 medewerkers in Europa, biedt men de klanten voor elke situatie de juiste expertise. Er worden jaarlijks projecten in 70 landen verspreid over de hele wereld uitgevoerd. Sweco is Europa’s grootste ingenieursadvies- en architectenbureau, met een omzet van circa 1,8 miljard euro en is genoteerd aan de Nasdaq Stockholm.
Sweco Nederland BV is sinds 2016 de voortzetting van het toen al honderdjarige Advies- en ingenieursbureau Grontmij Nederland, dat op 1 oktober 2015 werd overgenomen door Sweco.