Brons voor Nederlandse daktuin

Artikel delen

Jochem Molenaar en Willem Stougie hebben tijdens het EK voor beroepen EuroSkills 2018 in Boedapest bij het onderdeel Tuinaanleg beiden de bronzen medaille gewonnen.

Met 731 punten behaalden beide hoveniers tijdens deze internationale vakwedstrijd voor MBO’ers een zeer hoge score. Dit hoge puntenaantal leverde ze ieder ook een medaille voor ‘Best of Nation’ op. Aan het onderdeel Tuinaanleg deden 11 teams mee. In totaal namen aan EuroSkills 2018, 525 kandidaten uit 32 landen deel. De gouden medaille voor Tuinaanleg ging naar Noorwegen. Het zilver was voor Denemarken. De score van het Nederlandse team lag slechts drie punten onder dat van Denemarken. De opdracht Tuinaanleg was een daktuin, actueel en afwisselend en passend bij het streven naar meer groen in de stad. De tuin bestond onder meer uit een terras, een schanskorf met bankje, een wadi, een bruggetje en veel fraaie beplanting, die deels naar eigen inzicht mocht worden geplaatst. Jochem en Willem lieten veel vakmanschap zien met als specialiteiten het houtwerk en het waterelement. De deelname van het team Tuinaanleg is mede mogelijk gemaakt door Branchevereniging VHG en Wellantcollege Houten waar beide hoveniers hun opleiding volgen.