Goede prestatie jeugdig hoveniersteam bij WK Tuinaanleg

Artikel delen

Nathan den Besten en Jorn Houdijk zijn achtste geworden op het WorldSkills Estonia 2022 Special Edition Landscape Gardening. Deze vond plaats van 24 t/m 27 oktober in Tallinn (Estland). Ook wonnen zij een ‘medal of excellence’, een bewijs dat het Nederlandse team in een sterk deelnemersveld van zestien teams bovengemiddeld heeft gepresteerd. Beide jongens volgden hun mbo-opleiding bij Yuverta in Houten. Winnaar in Tallinn werd Zwitserland, tweede en derde waren Japan en Hongarije. Inmiddels is de volgende kwalificatie voor EuroSkills 2023 in het Poolse Gdansk al gestart.

Tuin verbouwen

Nathan den Besten: “Het was leuk en leerzaam en we hebben onder hoge tijdsdruk moeten presteren.”

Nathan den Besten en Jorn Houdijk zijn de Nederlandse VHG-kampioenen Tuinaanleg van 2022 en hoorden pas recent dat ze naar het WK mochten. Tijd om te trainen, maar ook om nerveus te worden, was er nauwelijks. Gelukkig waren ze al gewend om met elkaar te werken, want sinds kort hebben ze samen een eigen bedrijf. Voor de technische en uitdagende WK-opdracht hadden de jongens 3,5 dag de tijd. De complete tuin bevatte onderdelen als twee stapelmuren, een kruidentuin, een pad met granietkeitjes, een vijver met watergordijn, een terras met flagstones, een tweedelige houten loopbrug, een houten bank met verlichting en veel ruige beplanting.

Intensieve dagen

Jorn Houdijk: “Het was intensiever dan ik dacht. Maar ondanks de spanning hebben we samen steeds met plezier gewerkt.”

Nathan en Jorn, maar ook hun talrijke fans, beleefden een paar mooie dagen. “Het was leuk en leerzaam en we hebben onder hoge tijdsdruk moeten presteren”, zegt Nathan den Besten. “De samenwerking met Jorn verliep goed, we wisten wat we aan elkaar hadden.” Jorn Houdijk heeft veel geleerd door met andere materialen te werken. “Het was intensiever dan ik dacht. Maar ondanks de spanning hebben we samen steeds met plezier gewerkt.”

Internationaal expert namens Koninklijke VHG, Nicole Slagmolen, kijkt met een goed gevoel op de wedstrijd terug. “Gezien de korte voorbereidingstijd hebben Nathan en Jorn het fantastisch gedaan. Het was iedere dag hard werken om alles af te krijgen, maar dat is ze gelukt. De altijd lastige muur slaagde boven verwachting en ook de beplanting was prachtig. Uiteindelijk zat er qua punten tussen de nummers 4 en 8 maar heel weinig verschil.” Het succesvolle team werd bij terugkeer op Schiphol namens Koninklijke VHG door vice-voorzitter John Koomen met bloemen verwelkomd.

Nieuw traject

Er is al een nieuw traject gestart dat een VHG-kampioensteam voor 2023 moet opleveren. Van 3 t/m 5 november namen twaalf teams van twee studenten in Schaarsbergen deel aan de kwalificatie voor de Nationale wedstrijd Hovenier van Skills Heroes. Teams van Aeres Velp, Vonk Hoorn, Yuverta Houten en Yuverta Nijmegen zijn de winnaars geworden van de driedaagse kwalificatiewedstrijd. De vier winnaars gaan naar de finale, die van 10 tot en met 12 januari 2023 in Hardenberg wordt gehouden. Het team dat in januari Nederlands kampioen wordt, neemt in september 2023 deel aan de Europese vakwedstrijden EuroSkills 2023 in het Poolse Gdansk.

Finalewaardige opdracht

Het NK voor jeugdige hoveniers gaat steeds meer leven bij de groene mbo-scholen in ons land. Niet eerder telde een centrale kwalificatiewedstrijd van Koninklijke VHG zoveel deelnemers. Studenten en docenten zijn unaniem enthousiast over deze wedstrijden en het groene vak.

Team

De vier winnende teams van de VHG kwalificatiewedstrijd Hovenier 2023 en VHG-directeur Marc van Rosmalen. Van links naar rechts: Aeres Velp (Willem Matema en Twan Geven), Yuverta Houten (Jarco van Veldhuizen en Martijn Westereng), Yuverta Nijmegen (Skip Willems en Teun Bevers) en Vonk Hoorn (Roy van der Meer en Thijs Abbekerk)

Coaches van de studenten noemden de kwalificatieopdracht ontzettend leerzaam en ‘finalewaardig’. De wedstrijdtuin, ontworpen door Hans Bouwens en mede mogelijk gemaakt door talrijke sponsors, kende veel organische vormen en natuurlijke materialen. De deelnemers maakten onder andere een ingewikkelde pergola van inlands robinia hout, twee halfronde stapelmuren van natuurstenen keien, een pad en twee trappen van flagstones, een rechte stapelmuur, een vijver en veel beplanting. “Het was lastig, er zat veel denkwerk in, maar ik ben hartstikke blij dat ik hier mocht deelnemen en ik heb veel geleerd”, zei één van de deelnemers.

24 winnaars

De organisator van deze wedstrijd, Nicole Slagmolen, beaamde dat het een lastige opdracht was. “In Nederland zijn we niet zo gewend om met organische vormen te werken. Internationaal gebeurt dat wel, dus zie deze tuin als een eerste stap naar het niveau dat nodig is om internationaal succes te boeken. Daarvoor moet ook het tempo omhoog. En toch, als ik zie hoe er is gewerkt, staan hier eigenlijk 24 winnaars die allemaal hun uiterste best deden en prachtig werk hebben geleverd. Voor iedereen was dit een geweldige ervaring en bijna allemaal hadden ze hun tuin af.”