Toekomst van groenbeheer is elektrisch

Artikel delen

Steeds meer groenbedrijven schakelen over naar een emissieloze en klimaatneutrale bedrijfsvoering. Accugereedschap is daarbij essentieel voor de transitie naar een uitstootvrije manier van werken. Dat is niet alleen beter voor het klimaat, maar ook voor de medewerkers: minder geluid, minder schadelijke uitlaatgassen, nooit startproblemen en minder trillingen. En hoe zit het met de kosten? Ook die vallen steeds gunstiger uit.

Tekst: NL Greenlabel

Dat veel ondernemers in de groensector willen werken aan een betere wereld is niet zo verbazingwekkend. Ze zijn immers dagelijks met de natuur bezig en ervaren direct de negatieve effecten van klimaatverandering op de leefomgeving. Om hun steentje bij te dragen aan het reduceren van broeikasgassen zijn enkele grote hoveniersbedrijven, waaronder NL Professionals Donker Groep en idVerde, overgeschakeld naar elektrificatie van hun machinepark. Zo leveren ze niet alleen een nuttige bijdrage, maar bereiden ze zich ook voor op de steeds strengere eisen die overheden en andere opdrachtgevers stellen bij aanbestedingstrajecten.

Concurreren op prijs is niet meer genoeg, ook de prestaties op het gebied van duurzaamheid en geluidsreductie worden steeds doorslaggevender. Daarbij komt dat de stijgende brandstofprijzen het gebruik van traditionele tweetaktmachines in rap tempo minder rendabel maakt. De vraag is dan ook niet meer of overschakelen op elektrisch zin heeft, maar of groenbedrijven die te lang wachten überhaupt nog wel een toekomst hebben.

Accugereedschap (bijna) net zo krachtig

Wie als groenprofessional anno 2022 beweert dat elektrisch handgereedschap geen optie is voor professioneel gebruik heeft waarschijnlijk nog nooit met de nieuwste generatie accumachines gewerkt. De tijd dat accu’s te weinig vermogen leverden en om de haverklap moesten worden opgeladen ligt inmiddels ver achter ons. De moderne krachtige lithium-ion accu’s die de meeste topmerken zoals Husqvarna of Stihl leveren staan garant voor vele uren werk, zonder verlies aan vermogen als de batterij bijna leeg is. Bovendien levert een volle accu nagenoeg evenveel werkuren als een volle tank bij een vergelijkbare brandstofmachine.

“Voor elke traditionele tweetaktmachine tot pakweg 40cc is er tegenwoordig een gelijkwaardig elektrisch alternatief”, legt Paul Miltenburg van Husqvarna uit. “Ik durf te stellen dat zo’n 85% tot 90% van het hovenierswerk gedaan kan worden met accugereedschap. Of het nu gaat om maaien, trimmen, bladblazen of (ketting)zagen, alles kan in principe elektrisch. Er is sinds kort zelfs een accu bandenzaag leverbaar, waarmee we een 70cc brandstofbandenzaag kunnen vervangen.”

Prettiger werken

Hoveniers die de overstap naar accugereedschap hebben gemaakt willen meestal niet meer terug, zegt ook tv-tuinman en oprichter van NL Greenlabel Lodewijk Hoekstra. “Elektrisch werkt gewoon veel prettiger. De machines zijn een stuk stiller, giftige uitlaatgassen behoren tot het verleden en het gewicht is ook meestal lager. Vanwege de stille motoren kun je met klussen in de bebouwde kom ook veel vroeger beginnen, wat veel opdrachtgevers ook een pré vinden.”

Maar ondanks de vele voordelen van elektrisch werken is niet iedere groenprofessional direct enthousiast. Hoekstra: “Ik was aanvankelijk zelf ook sceptisch. Maar toen ik een keer een elektrische zaag heb gebruikt voor het snoeien van een grote boom in mijn eigen tuin, was ik direct om. Ik weet dat sommige hoveniers brullende motoren associëren met kracht en zo’n stille elektromotor maar speelgoed vinden. Maar als ze eenmaal ontdekken dat de power niet onderdoet voor hun geliefde benzineslurper, dan vallen de nadelen weg en blijven alleen de voordelen over. Veel van onze NL Professionals (hoveniersbedrijven die aangesloten zijn bij NL Greenlabel red.) werken bijna volledig elektrisch en zijn daar heel positief over!”

Andere manier van werken

Hoewel de voordelen van elektrisch werken talrijk zijn, vergt het wel een andere voorbereiding. Want om altijd en overal voldoende power te hebben is goede planning noodzakelijk. Veel topmerken leveren diverse soorten accupacks, al naar gelang de behoefte aan vermogen en gebruiksduur. “Maar de energiebehoefte van gereedschappen kan enorm verschillen”, legt Tommy Nagtegaal van fabrikant Stihl uit. “Waar je met een accuheggeschaar 4,5 uur met een volle accu kunt werken is dezelfde accu in de bladblazer na 30 minuten leeg. Om het maximale uit je accumachines te halen is goed onderhoud en energiezuinig werken essentieel.” Dat betekent op tijd slijpen, reinigen, smeren van transmissies en vervangen van snijgarnituren, luchtfilters en de machines op de juiste manier gebruiken.

Ook het bepalen van de energiebehoefte is belangrijk. Dit kan door voldoende capaciteit mee te nemen of beter nog, onderweg te kunnen laden. Nagtegaal: “Stihl biedt ook een mobiele stroomvoorziening waarmee er op locatie geladen kan worden. Voor wat betreft het onderhoud en wie onderweg is met welke machine, bieden we ook uitgebreide ‘fleet services’ aan. Hiermee kunnen machines en accu’s in topconditie worden gehouden.”

Meerkosten snel terugverdiend

En hoe zit het met de kosten? Is het waar dat elektrisch gereedschap duurder is in de aanschaf? Gemiddeld ligt de aanschafprijs van accugereedschap inderdaad nog iets hoger in vergelijking met brandstofvarianten. De verwachting is echter dat de prijzen door de stijgende vraag eerder zullen dalen. De vraag is wel of de wereldwijde crisis in de supply chain geen roet in het eten gooit. Maar een hogere prijs voor accugereedschap wordt met de reductie van brandstofkosten sneller dan ooit terugverdiend. “Zeker met de huidige brandstofprijzen is het omslagmoment al een stuk eerder dan enkele jaren terug”, zegt Miltenburg. “Als je bedenkt dat een volle accu gelijk staat aan een volle tank dan kom je al gauw tot de conclusie dat je de meerkosten van een elektrische machine er heel snel uit hebt. Enkele jaren geleden hebben we berekend dat je na 600 laadbeurten al zo’n € 800,- hebt bespaard. Dat is bijna de prijs van een nieuwe machine!”

Nagtegaal vult aan: “Onze topaccu’s passen een nieuwe celtechnologie (power laminate cell technology) toe, waarbij wij gebruik maken van platte gelamineerde cellen in plaats van ronde cellen. Zo kunnen we meer energie-inhoud kwijt in dezelfde maat accu, tegen hetzelfde gewicht. Ook het aantal laadcycli is verdubbeld van 1250 naar 2500, wat neer komt op een levensduur van ruim tien jaar. Bedenk daarbij ook dat je de accu’s op meerdere apparaten kunt gebruiken. Die koop je dus maar één keer.”

NL Professionals: hoveniers met een groen hart

NL Professionals zijn bij NL Greenlabel aangesloten hoveniersbedrijven en groenspecialisten die gespecialiseerd zijn in integrale duurzaamheid. Zij dragen zorg voor ontwerp, realisatie en beheer van de leefomgeving en zijn de onmisbare schakel bij de transitie naar een groene en gezonde samenleving. De aangesloten professionals bezoeken meerdere bijeenkomsten per jaar en worden geïnspireerd om te komen tot innovatieve toepassingen en oplossingen. Zo maken de NL Professionals de leefomgeving groener en gezonder!

Meer weten? Kijk op www.nlgreenlabel.nl.