In de Spotlight

Artikel delen

Regenwater slim benutten, de sleutel tot duurzaam stadsgroen?

Naast wateroverlast hebben we de laatste jaren steeds vaker te maken met hittestress. Het vergroenen van de openbare ruimte, en dan met name door middel van bomen en struiken, is hiervoor een bewezen oplossing. Maar hoe zorg je ervoor dat alles groen blijft? Dit is één van de grote uitdagingen op het gebied van toekomstgericht watermanagement.

Slim irrigatiesysteem voor openbaar groen

ACO heeft veel ervaring in de openbare ruimte. “Decennialang hebben we regenwater afgekoppeld door middel van wadi’s of ondergrondse infiltratievoorzieningen. Nadeel hiervan is dat nieuw groen hier niet zo veel aan heeft. Dit water zit vaak veel te diep voor de jonge wortels. Wij zijn ervan overtuigd dat het belangrijk is om eerst te kijken of je regenwater kunt gebruiken voor het behoud van stedelijk groen voordat je het gaat infiltreren of afvoeren.” Aan het woord is Rieks Hulst, Manager marketing en productmanagement bij ACO BV.

Verstoorde watercyclus

De blauwgroene infrastructuur wordt steeds belangrijker, vooral in het licht van de gevolgen van klimaatverandering. Tijdens extreme regenval heeft de bestaande infrastructuur vaak moeite om grote hoeveelheden water op te vangen en af te voeren. Dit kan leiden tot wateroverlast, waardoor ook nog eens een aanzienlijke vervuiling ontstaat. Aan de andere kant is er tijdens warme perioden gebrek aan water in de natuurlijke watercyclus, omdat regenwater dat gevallen is allang is geïnfiltreerd of verdampt.

Regenwater vasthouden: de oplossing

Waarom zou je in plaats van kostbaar drinkwater geen regenwater gebruiken om bomen en planten water te geven? Met een nieuw onderzoeksproject heeft ACO een slim irrigatiesysteem ontwikkeld voor stedelijk groen. Dit digitale systeem zorgt voor een efficiënte en duurzame bewatering van stadsbomen en plantvakken door ze volledig automatisch en volgens hun behoeften te irrigeren, waarbij slechts zoveel water wordt gebruikt als nodig is.

Het eerste publieke project waarbij dit nieuwe systeem werd gebruikt, werd geïmplementeerd in Raalte. Daar zijn twaalf boomgebieden aangelegd en aangeplant, die volautomatisch worden geïrrigeerd. Ze zijn uitgerust met verschillende sensoren om gegevens te verzamelen over bodemvocht, waterniveau, temperatuur, luchtdruk en andere factoren om de behoeften van de lokale planten en bomen te bepalen. Als het te droog is en de planten water nodig hebben, wordt de watertoevoer individueel geactiveerd via toevoerleidingen in een speciaal geïnstalleerde ondergrondse technische ruimte. Als het regent wordt het water opgevangen en via een esthetisch ontworpen lijnafwatering naar een opslagbassin geleid waar het voor droge periodes wordt opgeslagen. Eenmaal ingesteld werkt het systeem volledig automatisch.

ACO BV
www.aco.nl
Stand: 511