Vier teams naar finale Nationale Wedstrijd Hovenier 2024

Artikel delen

De teams van Aeres MBO Nijkerk, Aeres Velp, Vonk MBO Hoorn en Yuverta Nijmegen kwamen 4 november 2023 als winnaars uit de bus tijdens de driedaagse kwalificatiewedstrijd voor de Nationale Wedstrijd Hovenier 2024 van Koninklijke VHG. In totaal tien teams van twee studenten streden bij IPC Schaarsbergen om een plek in de finale. Deze vindt van 9 tot en met 11 januari 2024 in Hardenberg plaats.

Alle deelnemende teams met hun coaches en VHG-directeur Marc van Rosmalen.

Alle deelnemende teams met hun coaches en VHG-directeur Marc van Rosmalen (aan rechterzijde, staand achterin, links van de VHG-vlag).

Op donderdag 2 november 2023 klonk het startsignaal voor de aankomend hoveniers die vanuit het hele land aan deze kwalificatiewedstrijden deelnamen. In de hal van IPC Schaarsbergen was de spanning al snel om te snijden tijdens het maken van de wedstrijdopdracht. De ontwerpers van Janse & Berkhof Tuinen hadden hiervoor een duintuin bedacht. Deze wedstrijdtuin, mede mogelijk gemaakt door talrijke sponsors, bevatte allerlei technische onderdelen: borders met hoogteverschillen, aangeplant met typische duinbeplanting en bomen, klinkerverharding in keperverband, met afwateringsput en verlichting. Op school had elk team alvast een eigen naambord gemaakt voor in de tuin, waarmee de entree leek op een echte duinopgang.

Fanatiek

Organisator Nicole Slagmolen kijkt met plezier terug op deze kwalificatiewedstrijden: “Een leuke wedstrijdtuin, die bedrieglijk makkelijk leek. De teams gingen er fanatiek mee aan de slag. Ik denk dat de vier winnende teams voor een spannende finale gaan zorgen in Hardenberg!” Ook VHG-directeur Marc van Rosmalen vond het mooi om te zien hoe hard alle teams werkten aan de duintuin. “Dit zijn de helden die Nederland in de toekomst gaan vergroenen!”

De vier teams die doorgaan hebben nog een paar maanden om te trainen voor de finale. Ze werken de komende maanden aan diverse trainingsopdrachten waarmee ze hun vaardigheden en onderlinge samenwerking naar een nog hoger niveau tillen. Zo maken ze onder andere een brug die in de finaletuin een plek zal krijgen.

Partners

Koninklijke VHG organiseert de jaarlijkse Nationale Wedstrijd Hovenier in samenwerking met onder andere WorldSkills Netherlands, de Agrarische Opleidingscentra (AOC’s), FNV Agrarisch Groen, CNV Vakmensen, Colland Arbeidsmarkt en Sazas. De wedstrijd maakt onderdeel uit van de Skills Heroes mbo-competities. Tal van sponsoren maken deze wedstrijden mede mogelijk en dragen deze een warm hart toe.