Sneak preview Cat 323F Z-line

Artikel delen

Bij Pon in Almere is een ‘sneak preview’ gegeven van de eerste volledig elektrisch aangedreven grote Caterpillar graafmachine. Het betreft een omgebouwde 25 tons machine van het type Cat 323F. Na het elektrisch maken kreeg die de toevoeging Z-line.

De elektrische Cat 323F Z-line maakt een heel ander werkgeluid dan we van de dieselversie zijn gewend.

De elektrische 323F Z-line is bij de vestiging van Pon in Oslo (Noorwegen) omgebouwd. De echte verandering zit onder de motorkap, waar dieselmotor en uitlaatsysteem zijn ingeruild voor een tweetal elektromotoren en ongeveer 3,5 ton aan batterijen. Om die grote en zware (maritieme) batterijen te kunnen plaatsen is het 6 ton zware ballastblok vervangen door een lichtere en compactere stalen versie. Opladen van de batterijen duurt normaliter een hele nacht, maar kan met de snellader fors worden gekort. Een half uur lunchtijd is genoeg bij te laden om de middag goed door te komen.

Dure grap

Die batterijen zijn nog wel een punt van discussie. Niet omdat het grote Li-ion batterijen uit de maritieme sector zijn, neen, het gaat erom dat ze duur zijn. De prijs van de elektrische Cat 323F Z-line is maar liefst 620.000 euro en dat is zo’n beetje drie keer de prijs die voor een vergelijkbare dieselversie moet worden betaald. Vandaar dat Erik Sollerud, managing director van Pon Equipment Norway, verzachtende omstandigheden aanvoerde. De hoge aanschafkosten worden deels terugverdiend op veel lagere brandstofkosten en geringer onderhoud. Bovendien gaan opdrachtgevers dit soort machines eisen voor werk in binnensteden en dergelijke. Dat kan het verschil maken bij aanbestedingen.

www.pon-cat.com/equipment/nl