Grootste fietsenstalling ter wereld geopend

Artikel delen

Utrecht heeft vanaf maandag 19 augustus de grootste fietsenstalling ter wereld, waarin plek is voor meer dan 12.500 fietsen. Bij de opening van fietsenstalling Stationsplein werd de Nederlandse fietscultuur voorgedragen voor de nationale lijst van immaterieel erfgoed.

Foto: ProRail.

De gemeente Utrecht, ProRail en NS realiseren en beheren gezamenlijk de fietsenstalling Stationsplein in Utrecht. Naast 12.500 parkeerplekken biedt de stalling ook ruimte aan duizend OV-fietsen. De stalling is vierentwintig uur per dag en zeven dagen in de week open en gebruikers stallen hun fiets elke eerste vierentwintig uur gratis.

De stalling bestaat uit drie verdiepingen en er loopt een doorgaand fietspad doorheen, zodat je aan twee kanten in en uit de stalling kunt fietsen. Een digitaal verwijssysteem helpt fietsers makkelijk vrije plekken te vinden. Reizigers zijn vanuit de stalling zo op het perron. Utrecht Centraal is daarmee een multimodaal OV-knooppunt geworden.

Maak fietsen nóg aantrekkelijker

Het treinverkeer groeit de komende jaren met circa dertig procent. Dat merken ProRail, NS en de gemeente Utrecht elke dag. Om fietsen van en naar stations nog aantrekkelijker te maken, wordt fors geïnvesteerd in fietsvoorzieningen bij stations. De nieuwe fietsenstalling is hier een mooi voorbeeld van. Rond Utrecht Centraal zijn er nu 22.000 openbare plekken.