Elf innovaties genomineerd Gouden Klavertje Vier

Artikel delen

“Elektrisch en duurzaam, dat zijn dé trends in de innovaties”, aldus de vakjury die elf innovaties heeft genomineerd voor innovatieprijs Gouden Klavertje Vier die op GroenTechniek Holland wordt uitgereikt. Op de vierde editie van Nederlands grootste, tweejaarlijkse groenvakbeurs lanceren fabrikanten, importeurs en dealers primeurs voor groenprofessionals. De vakjury beoordeelde in welke mate de innovaties vernieuwend en onderscheidend zijn. Dit leverde elf nominaties op waarvan de meest opvallende op eerste beursdag 10 september het Gouden Klavertje Vier wint.

“De genomineerde innovaties zijn heel divers van aard en om uiteenlopende redenen interessant voor professionals werkzaam in de openbare buitenruimte. Opvallend veel inzendingen zijn innovaties op gebied van elektrische aandrijving en duurzame oplossingen. De innovaties tonen aan hoe breed het werkterrein van de groenprofessional is”, aldus de vakjuryleden Gert Vreemann (CUMELA/Grondig), Gertjan Zevenbergen (AgriMedia/Tuin en Parktechniek), Hein van Iersel (NWST/Stad&Groen/Boom in Business/Boomzorg/Fieldmanager), Johan Simmelink (Tuin & Landschap) en Rien van der Spek (voorzitter van de Vereniging voor Hoveniers en Groenvoorzieners VHG).

Elf nominaties

 • Feedtuber – RM5000 Bokashi bagger. Machine die bermgras, groenafval en andere biomassa fermenteert tot vruchtbare bodemverbeteraar. Heeft doseersysteem dat doseren vloeibare micro-organismen en mineralen in granulaatvorm combineert met samenpersen materiaal in folieslurf in één werkgang.
 • GTJ Green Technology Janssen – BERKY Hybride maaiboot. Volledig elektrisch aangedreven maaiboot (op 48 Volt). Werkt 8 uur geruisloos en uitlaatgasvrij dankzij lithium-ion accu’s, met ergonomisch en comfortabel bestuurdersplatform en vingertip bediening.
 • Hemos Machinebouw BV – Luctor 332. Snelverkeer maaivoertuig met grote capaciteit dankzij twee maaiarmen en voertuigbreedte van slechts 1,77 meter. Hierdoor kunnen snelwegbermen vanaf de vluchtstrook gemaaid worden, terwijl men toch meer dan 1,10 meter van de rechter rijbaan blijft. Dus zonder verkeer te hinderen en wegafzettingen.
 • Hermans Company BVBA – Farmtrac 20E volledig elektrische compact tractor. Eerste productierijpe en volledig elektrische compact tractor die niet onderdoet voor tractoren met brandstofmotor. Eenvoudig oplaadbaar (via standaard stopcontact) en goedkoop in onderhoud.
 • JJ Dabekausen – Houthakselaar Rabaud Xylomix 150E. Volledig accu aangedreven houthakselaar, aangedreven door lithium ion accu, met xylomix rotor met 5 opbouwopties en 3 werkmethoden (hamers, messen of combinatie). Emissie-arme en CO2-neutrale oplossing voor hakselen van bomen en takken tot 15 cm, klein groenafval met hoge compostgraad en vervuild hout met spijkers.
 • John Deere dealers Kraakman Perfors & GroeNoord – De Michelin X Tweel Turf radiaalband zonder lucht. Radiaalband zonder lucht die immuun is voor scherpe objecten, makkelijk over obstakels glijdt en driemaal langer meegaat. Voordeel: geen lekke banden, geen ongelijke bandenspanning en betere opvang van schokken; voor het eerst leverbaar in Nederland.
 • Merlo/de Lille – Tre Emme MM160C. Werktuigdrager met klepelmaaier voor bermonderhoud van 156 pk met 3D maaikop voor rotatie- en kantelbewegingen. Heeft veilige joystick met automatische handdetectie van de gebruiker om hydraulische functies van de machine te activeren.
 • Milati Grass Machines – Intelligent One. Duurzame, precieze lijntrekker met 100% GPS-besturing die zelfstandig gestuurd belijnt en tijd, kosten en verfverbruik bespaart en ook manueel te besturen is.
 • New Holland – Xpower. Chemievrije methode van elektrotechnisch in werkbreedtes van 1 en 3 meter bestrijden van wortelonkruiden en invasieve exoten met hoogspanning. Elektrische stroom wordt door natuurlijke weerstand in de plant omgezet in warmte, waardoor de plant van binnenuit gaat koken zonder dat omringende planten hinder ondervinden.
 • RAMM BV – De Rootwave Pro. Chemievrije methode van elektrotechnisch, individueel selectief bestrijden van wortelonkruiden en invasieve exoten met hoogspanning. Doordat de elektrische stroom door natuurlijke weerstand in de plant wordt omgezet in warmte, gaat de plant van binnenuit koken zonder dat omringende planten hinder ondervinden.
 • Wim van Breda BV – Metron P48 RC. Radiografisch bestuurde werktuigdrager met hybride aandrijving die efficiënt werkt met minder vermogensverlies dan hydraulische aandrijving. Is emissievrij, werkt zuiver elektrisch en is bruikbaar voor alle werktuigen.