Duurzame en efficiënte methodes voor asfaltonderhoud

Artikel delen

Esha Infra Solutions is vooral bekend als bindmiddelen producent en als leverancier van bitumenemulsies voor oppervlakbehandelingen, ofwel slijtlagen. Slijtlagen aanbrengen is specialistisch werk en deze methode voor asfaltonderhoud past ook in de huidige tijd, waarin de markt steeds duurzamere en efficiëntere oplossingen vraagt. Om aan de hoge eisen te voldoen heeft Esha diverse nieuwe methodes voor asfaltonderhoud ontwikkeld en op de markt gebracht. Deze innovatieve oppervlakbehandelingen zijn milieuvriendelijk, maar ook kostenefficiënt.

Eén van de nieuwe ontwikkelingen in asfaltonderhoud is de Noxite slijtlaag. Een Noxite slijtlaag draagt bewezen bij aan de reductie van stikstof.
Daarnaast kan met de slijtlaag emulsies Eshalite Labiel C en of Eshalite EM een zeer gunstig CO2 profiel bij asfaltonderhoud gerealiseerd worden, tot wel 60% gunstiger dan met een traditionele asfaltdeklaag.

Een andere innovatie is Pentack LVOv, een bewezen methode voor asfaltonderhoud, die sinds januari 2019 door Rijkswaterstaat is gevalideerd. Door Pentack LVOv op asfalt aan te brengen wordt de levensduur met minimaal 3 jaar verlengd. Een zeer milieugunstige oplossing die bovendien in grote mate de verkeersdoorstroming verzekert.
Het kan zijn dat de mate van schade aan de asfaltverharding een levensduur verlengende en correctieve maatregel vraagt. Om deze schade op een kwalitatief hoogwaardige manier te herstellen is het aanbrengen van Emulsie Asfalt Beton LVO een goede methode. Hiervoor produceert Esha hoogwaardige bitumenemulsie en werkt zij uitsluitend samen met gerenommeerde partijen, zoals Rapid Asfalt.
Dit zijn allemaal oplossingen op basis van bitumenemulsies met zeer gunstige millieuprofielen die asfalt jaren onderhoudsvrij maken.

Gemodificeerd bitumen

Een andere milieugunstige methode om asfalt een langere levensduur te geven is door het penetratiebitumen te modificeren. Toepassing hiervan verlengt de levensduur met vele jaren. Hiervoor biedt Esha Infra Solutions onder de naam Periphalt een diversiteit aan PMB’s (Polymer Modified Bitumen) aan. Deze producten zorgen dat de eigenschappen van asfaltmengsels aan de huidige wensen voldoen. Zo is Periphalt NC70 een PMB dat voor 8 asfaltmengsels kan worden gebruikt. Hiermee is de tankcapaciteit voor asfaltmolens geen probleem meer. Er is discussie gaande of PMB freesmateriaal wel kan worden hergebruikt. Esha bewijst al vanaf 2008 dat dit probleemloos kan via een productiemethode die langzamerhand door de asfaltindustrie wordt gezien als dé oplossing om tot volledig hergebruik van PMB freesmateriaal te komen.

BIO bitumen

Esha Infra Solutions investeert volop in doorontwikkeling van haar bindmiddelen. Zo loopt Esha voorop als het gaat om de ontwikkeling van BIO bitumen. Het bedrijf heeft met partners asfaltmengsels aangebracht waarin bindmiddelen zijn toegepast met 45% BIO aandeel. De ontwikkeling van een 100% fossielloos bindmiddel is in volle gang.

Over Esha Infra Solutions

In de wegenbouw is Esha Infra Solutions (opgericht als Smid en Hollander) al meer dan 90 jaar actief. Vanuit de productie¬locatie in Groningen levert Esha Infra Solutions producten, voornamelijk op basis van bitumen, voor de aanleg en het onderhoud van asfaltverhardingen aan vele landen in Europa.
Esha Infra Solutions werkt met diverse partijen in de markt aan het realiseren van de juiste technische en functionele oplossing voor infra projecten. Daarbij concentreert Esha zich op:
• Asfalt productie en -verwerking
• Asfalt onderhoud
• Afdichten, versterken en beschermen van constructies en milieu

De eigen R&D afdeling is continu bezig met het ontwikkelen van nieuwe producten en het verbeteren van bestaande. Zo was Esha de eerste partij die bitumenproducten leverde waarmee CO2 wordt bespaard. Esha kan door het eigen R&D laboratorium een toegevoegde waarde leveren aan bijvoorbeeld (alternatieve oplossingen voor) onderhoudsvraagstukken en duurzaam inkopen.
Esha Infra Solutions maakt deel uit van BMI Group, in april 2017 ontstaan uit een fusie tussen Braas Monier en Icopal. BMI Group is de grootste producent van dakbedekkingssystemen voor platte en hellende daken in Europa, maar ook van toonaangevende waterdichte oplossingen voor civiele projecten. Met meer dan 165 jaar ervaring is het bedrijf marktleider in dakbedekking en waterdichte oplossingen.

Meer informatie: www.eshainfrasolutions.nl

Infra Relatiedagen standnummer 324