Monitoring van bodemvocht essentieel bij complexe projecten

Artikel delen

Door de toegenomen complexiteit van projecten waarin groen wordt toegepast en doordat we bomen en planten steeds vaker willen laten groeien op ‘lastige’ (onnatuurlijke) plekken, wordt het belangrijker om dit groen op afstand in de gaten te houden. Naast het feit dat verwacht wordt dat het groen er mooi bij staat (eindbeeld), zijn de vervangingskosten bij inboet vaak vele malen hoger dan de kosten van de boom of plant zelf.

Met draadloze bodemvochtsensoren wordt het makkelijk gemaakt om de conditie van bomen en andere groenvoorzieningen op afstand te monitoren. Doordat de sensoren op accu werken en gekoppeld zijn aan het Lora netwerk van KPN, zijn verder geen voorzieningen nodig, zoals wifi of 220 volt aansluiting. Ook zijn de sensoren onzichtbaar weg te werken en eenvoudig verplaatsbaar naar andere projecten. Het platform is hardware onafhankelijk, dus meerdere soorten/merken sensoren kunnen worden gecombineerd.

De ConnectedGreen app werkt zeer intuïtief en het enige dat hoeft te worden ingesteld is de grondsoort en de boom-/plantsoort. De app en sensoren zijn gekalibreerd op de 10 meest gebruikte grondsoorten in de aanleg. In ConnectedGreen zijn de sensoren in te delen in projecten, waarvan de gegevens gedeeld kunnen worden met collega’s maar ook met derden/opdrachtgevers door een eigen login.
Er zijn tegenwoordig steeds meer opdrachtgevers zoals gemeenten of provincies, die monitoring met draadloze sensoren opnemen in hun bestekken. In combinatie met de voordelen zoals minder projectbezoeken, minder waterverspilling en minder inboet, is er zo sprake van een echte win/win situatie.

ConnectedGreen
www.connectedgreen.nl