Veilen van overtollig materieel levert financiële ruimte op

Artikel delen

Stikstof, PFAS en nu ook het Coronavirus. Het zijn voor veel bedrijven in de grond- weg- en waterbouw onzekere tijden. Projecten worden afgezegd of opgeschort. Door overcapaciteit staan machines tijdelijk stil. Hoe ga je daar als bedrijf mee om en hoe zorg je voor de noodzakelijke financiële flexibiliteit om deze uitdagende periode het hoofd te bieden?

Bouw een financiële buffer

Eén van de oplossingen is goed kijken naar het huidige machinepark. Door overtollig materieel online te veilen verzilver je snel de waarde ervan en bouw je een financiële buffer op. Vaak blijkt dat ook ouder, afgeschreven materiaal nog een aanzienlijke waarde vertegenwoordigt. Meestal meer dan men verwacht. “Cash is King”, zegt Jan Blokhuis, Account manager Agrarische, Groen-, Grondverzet- en GWW (Infra) sector bij Troostwijk Auctions, ”wij kennen de markt door en door en adviseren en helpen bedrijven om de waarde van assets te verzilveren, waardoor financiële ruimte ontstaat om eventuele tegenvallende resultaten op te vangen en/of te investeren in nieuwe middelen. Daarnaast levert het een tweede leven geven aan verouderd materieel een belangrijke bijdrage aan de circulaire economie.”

Online veilen is een betrouwbaar verkoopkanaal

“Staat er iets al een tijdje stil? Zonde van het geïnvesteerde vermogen, met die waarde kun je andere dingen doen. Wil of moet je investeren in nieuwe middelen? Kijk dan eens goed naar ouder materieel dat wellicht al grotendeels is afgeschreven.” Jan Blokhuis ziet op dit moment veel bedrijven die zoeken naar mogelijkheden om financiële buffers op te bouwen, zodat hun bedrijfsvoering niet in gevaar komt. “Door het op tijd afstoten van machines en materieel dat overtollig is kun je snel cash genereren”, stelt Jan, “online veilen is daarvoor een uitstekend, snel en betrouwbaar verkoopkanaal. Met als belangrijk bijkomend voordeel dat de opbrengst meestal hoger is dan bij inruil of rechtstreekse verkoop aan een derde. ”

Materieel inhuren

Een aantal bedrijven heeft ervoor gekozen om de eigen materiaaldiensten af te slanken of zelfs geheel af te stoten en over te gaan tot het inhuren van middelen, vaak ook op projectbasis. Een trend die volgens Jan doorzet. “Een verstandig beslissing”, stelt Jan, want je wordt een stuk flexibeler. Maar je moet dan nog wel van je oude machinepark af en zorgen dat je de waarde daarvan optimaal verzilvert. Ook dan is online veilen een goede verkoopmethode. We zien ook dat verhuurders en leasebedrijven ons weten te vinden door hun oudere machines via ons een productief tweede leven te geven elders in de wereld.”

Veel vraag naar gebruikt materieel

“Er is veel vraag naar gebruikt materieel”, zegt Jan, “merken zoals Caterpillar, Volvo, Manitou, Komatsu, Hyundai en Bobcat vinden heel snel een nieuwe eigenaar. Vorig jaar hebben we 320 veilingen in de bouw en grondverzet georganiseerd en wisselden bijna 72.000 kavels van bedrijf. Alles heeft waarde, dat merken we dagelijks. Denk dus niet ‘ik laat het maar staan want het zal wel niet veel opbrengen’ maar neemt contact met ons op. Voor alles is ergens in de wereld een koper die bereid is er goed voor te betalen. Wij vinden die koper. Voor een Caterpillar én voor een kruiwagen.”

Online veilen biedt zekerheid voor kopers en verkopers

De tijd dat veilingen alleen werden inzet bij faillissementen is allang voorbij. 85% van de veilingen die Troostwijk organiseert zijn vrijwillig en hebben te maken met fusies, overnames, verhuizingen en de wens flexibeler met productiemiddelen om te gaan. Online veilen is een uitstekend middel om assets te kopen en te verkopen. Jan: “Flexibel assetmanagement is in deze tijd een voorwaarde voor een gezonde bedrijfsvoering binnen de GWW-sector. Zowel om te kopen als om te verkopen. De koper heeft de zekerheid dat hetgeen hij koopt volledig is omschreven, zodat hij precies weet wat hij koopt en hij een transparante eerlijke prijs betaalt. De verkoper weet zeker dat hij snel een marktconforme prijs ontvangt en ook de zekerheid heeft dat hij zijn geld krijgt. Wij leveren pas uit nadat de betaling bij ons binnen is. Het hele veilingtraject beslaat 6 tot 8 weken. Vanaf het beschrijven van de kavels tot en met het overmaken van de opbrengst van de veiling.”

Kopers uit 158 landen

Troostwijk Veilingen beschikt over een grote, wereldwijde database van geïnteresseerde kopers uit de grond- weg- en waterbouw. Jan: “Dankzij het grote aantal biedingen zijn de opbrengsten altijd een werkelijke waardering vanuit de internationale markt op dat moment. Deze prijs komt volledig transparant tot stand. Elke maand wordt onze website 2,3 miljoen keer bezocht en hebben we 38 miljoen pageviews. We zijn een serieus online business-to-business platform met kopers uit 158 landen. Onze site is in 9 talen beschikbaar en we hebben in Europa vele eigen kantoren waar we de koper (meestal de eindgebruiker) in de eigen taal te woord staan. Zo brengen we vraag en aanbod effectief bij elkaar.”

Over Jan Blokhuis

Jan Blokhuis is sinds 1 januari 2020 Account manager Agrarische, Groen-, Grondverzet- en GWW-sector bij Troostwijk Veilingen. Zijn werkgebied beslaat de provincies Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland. Jan Blokhuis heeft ruim 30 jaar ervaring in de verkoop van machines voor de agrarische- en grondverzetsector. Hij kent de markt door en door en is een deskundig adviseur voor bedrijven in deze sectoren. www.troostwijkauctions.com