Klaar voor de winter

Artikel delen

De temperaturen dalen tussen december en maart en dat betekent een verplichte pauze voor veel bouw- en landschapsmachines. Omdat GIANT machines het gehele jaar te gebruiken zijn is de winterservice een goede manier om de volle capaciteit van de machine te benutten en zo hun winstgevendheid te vergroten. Diverse GIANT specialisten geven praktische tips als het gaat om het voorbereiden van een machine op de winter en het uitvoeren van de werkzaamheden tijdens de gladheidsbestrijding.

G2700 X-TRA HD+ met sneeuwschuiver.

Waar een graafmachine bij temperaturen onder het vriespunt stilstaat, is dit bij een GIANT niet het geval. “Ondernemers met een vooruitziende blik nemen voorzorgsmaatregelen”, zegt Tobias Eisele, Product Manager Compacte Machines bij Kiesel, Duitsland. “Wat ligt er meer voor de hand dan het verwijderen van sneeuw en ijs in het portfolio met werkzaamheden op te nemen? Investeer in een sneeuwschuif, zoutstrooier of veegmachine om de winterservice efficiënt en economisch uit te kunnen uitvoeren. TOBROCO-GIANT heeft hierin een breed assortiment met verschillende afmetingen en met diverse opties zoals hydraulische schuinstelling van de sneeuwschuif.”
Winterservice is in een land als Duitsland verplicht. Sommige gemeenten doen hun winteronderhoud graag zelf en gebruiken hiervoor de machine die op de gemeentewerf werkt. Andere gemeenten besteden de winterdienst voor hun wegen, trottoirs en parkeerplaatsen uit aan onderaannemers zoals boeren, hoveniers of loonbedrijven. Maar ook particulieren en bedrijven geven de werkzaamheden om opritten, paden of parkeerplaatsen schoon te maken graag uit handen.
“Met de juiste GIANT, uitgerust met sneeuwschuif en zoutstrooier, zijn deze taken zelf of voor anderen uit te voeren. Omdat een GIANT van nature al een werktuigdrager is, is het bevestigen van het juiste werktuig eenvoudig. Een sneeuwschuif kan eenvoudig aangekoppeld worden met de hydraulische snelwissel. Afhankelijk van het model kan ook een zoutstrooier hydraulisch of elektrisch worden aangekoppeld en bediend”, aldus Eisele.

Sneeuwschuif en zoutstrooier.

Van klein tot groot

Luuk van Kessel, Accountmanager bij TOBROCO-GIANT: “Naast de juiste aanbouwdelen is het van belang dat er bij de aanschaf van de machine al over na wordt gedacht of er dit soort werkzaamheden uitgevoerd gaan worden. We hebben verschillende opties beschikbaar die in de winter goed van pas komen. Denk hierbij aan een cabine of motorverwarming, maar daarnaast ook aan de juiste (LED) verlichting en wegtoelating.”
Veel GIANT machines, van de G1500 tot en met de G5000, zijn uit te voeren met een gesloten cabine die standaard voorzien is van verwarming. Daardoor zijn de machines in principe geschikt voor gebruik bij temperaturen ver onder nul. Standaard worden de machines met een cabine uitgerust met vijf werklampen. Twee aan de voorzijde van de cabine, twee aan de achterzijde van de cabine en één op de hefarm. Voor extra goed zicht in het donker zijn deze werklampen tevens in LED uit te voeren en is er nog een extra werklamp op de hefarm mogelijk. Om zelf goed zichtbaar te zijn is het mogelijk om maximaal twee (LED) zwaailampen op de cabine of het veiligheidsdak te monteren. Een andere optie is het monteren van LED flitslampen aan de voor- en achterzijde van het veiligheidsdak of de cabine.

Skidsteer met sneeuwschuif.

Veilig aan het werk

De compacte GIANT wielladers hebben een onderhoudsvrij knik-pendelsysteem. Dit maakt ze tot de ideale machines voor werkzaamheden in gebieden met weinig ruimte zoals voetgangerszones, fietspaden of op trottoirs en smalle parkeerplaatsen. “De machines zijn zo smal dat ze de verkeersstroom om hen heen niet hinderen, zelfs niet in de kleinste ruimtes. Het gebruik van smalle stijlen en veel beglazing zorgen voor een optimaal zicht op de omgeving zodat geparkeerde auto’s kunnen worden vermeden”, legt Eisele uit.
Voor grote pleinen, parkeerplaatsen van supermarkten, distributiecentra en voor de winterservice op landwegen zijn de GIANT wielladers van 3,5 tot 5,5 ton uitermate geschikt. De G3500 en G5000 zijn ontworpen om zware lasten betrouwbaar van A naar B te verplaatsen. Door de hoge trekkracht en hefkracht zijn de machines perfect voor zwaar winterwerk en schuiven ze sneeuw en ijs eenvoudig opzij.
Eisele: “Voor alle GIANT machines geldt dat de hydrostatische vierwielaandrijving ervoor zorgt dat de machines ook op gladde wegen precies en veilig blijven manoeuvreren. Daarnaast is er de keuze voor modellen met een 100% inschakelbare sper op beide assen. Als één van de wielen dan een glad stuk wegdek raakt, blijft de machine veilig op de weg.”