Bobcat presenteert maar liefst 48 nieuwe producten

Artikel delen

Het was een grandioze show. Maar anders dan in voorgaande jaren zaten de vakjournalisten niet op de tribune, maar achter hun computerschermen. Dank u wel Covid-19. Volgens Bobcat was het de grootste virtuele productlancering die ooit is gehouden: er werden tijdens het ‘Next is Now-event’ maar liefst 48 nieuwe producten in twaalf verschillende categorieën gepresenteerd. En ook bij Bobcat draait de toekomst om digitaal en communicatie.

Tekst: Pieter de Mos

Breaking news: Bobcat heeft het productportfolio uitgebreid met een volledig assortiment lichte verdichtingsmachines, ontwikkeld in samenwerking met de Ammann Group.

Onder het motto ‘Next is Now’ hield Bobcat eind oktober een virtuele productlancering voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Het evenement was bedoeld als vervanger voor de fysieke Demo Days, die normaliter bij de Doosan-Bobcat fabrieken in Dobris (Tsjechië) worden gehouden en waar honderden journalisten, dealers en klanten hun Bobcat-kennis komen verruimen.

De compacte wiellader L85 ontleent zijn (toekomstig) succes aan een grotere hefcapaciteit bij een lager eigen gewicht.

Digitale toekomst

“De toekomst is niet alleen krachtiger, maar ook digitaal en verbonden. Bobcat wil mensen en machines op nieuwe en innovatieve manieren met elkaar verbinden. Deze technologieën bevinden zich in conceptfase of worden al voorbereid om gelanceerd te worden”, zo luidde de aankondiging. Dan gaat het bijvoorbeeld over de MaxControl-afstandsbediening: een technologie waarbij machines met behulp van een app op smartphone of tablet op afstand zijn aan te sturen. Andere toekomstige functie is Object Avoidance. Hiervoor test Bobcat oplossingen die de machine helpen een object te herkennen op basis van foto’s die in augmented-realitymodus genomen zijn. Die voorkomen dat de machine op dat object botst. Een Semi-autonome functionaliteit moet het mogelijk maken om een selectie repeterende taken geautomatiseerd uit te voeren, waardoor machines (nog) productiever en veiliger gaan werken.
Werkterreinen veranderen van ondergrond, grootte of locatie. Een nieuwe technologie, namelijk Features On Demand, moet gebruikers in staat stellen om de hardware- en softwarefuncties op hun machine aan te passen. In eerste instantie gaat de dealer dat doen, maar het streven is om gebruikers al deze nieuwe opties en functies via een abonnementenplatform zelf te laten (de)activeren.

De T76 is de grootste van de vier nieuwe compacte rupsladers in de R-serie. Hij voldoet aan de actuele, strengere Stage V-emissienormen.

Marktrijp

Een deel van de gepresenteerde 48 nieuwe producten is al marktrijp. We hebben het dan onder meer over:

  • Compleet nieuwe categorie lichte verdichtingsmachines.
  • Nieuwe productlijn compacte wielladers en kleine knikladers.
  • R-Serie schrankladers en compacte rupsladers.
  • R2-serie 5-6 ton minigraafmachines.

Verdichtingsmachines

Breaking news: Bobcat heeft het productportfolio uitgebreid met een volledig assortiment lichte verdichtingsmachines, ontwikkeld in samenwerking met de Ammann Group. De reeks omvat zeven verschillende productfamilies, met in totaal 37 modellen. Ze moeten maximale prestaties bieden in combinatie met comfort, veiligheid en gebruiksgemak. Het assortiment bestaat uit: trilstampers; voorwaartse trilplaten, omkeerbare trilplaten, hydrostatische trilplaten, loopwalsen, sleuvenwalsen en tandemwalsen.

Bobcat wielladers

Bobcat betreedt de markt voor compacte wielladers met de L65 en L85 en die van de kleine knikladers met de L23 en L28. Ze worden volgens de ontwerpers bij hun “traditionele kenmerken van hoge prestaties in een compact formaat, wendbaarheid en veelzijdigheid aangevuld met een grotere hefcapaciteit voor machines met een lager gewicht.”

Compacte laders

Bij de vanaf nu verkrijgbare machines uit de R-serie zien we het belangrijkste herontwerp van Bobcat compacte laders in 60 jaar tijd. Bij het herontwerp lag de focus op kwaliteit, betrouwbaarheid, duurzaamheid en eersteklas comfort. Maar ook verbeteringen op het gebied van prestaties, comfort en zicht die de productiviteit van de klanten helpen verhogen.
De R-serie omvat de schrankladers S66 en S76 en de compacte rupsladers T66 en T76, die allen voldoen aan de actuele, strengere Stage V-emissienormen. Veel functies die vroeger als opties werden aangeboden, zijn nu standaard ingebouwd.

De nieuwe E60 is het vlaggenschip van de conventionele zwenkmodellen. Hij is voorzien van een krachtigere motor en grotere cabine.

Minigraafmachines

Bobcat lanceert ook de nieuwe generatie R2-serie van 5-6 tons minigraafmachines. De modellen E50z, E55z en E60 bieden een mix van goede prestaties, uitstekende stabiliteit en soepele bedienbaarheid. Uiteraard voldoen ze die voldoen aan de Stage V-emissienormen. De levering start begin 2021.
Het zero house swing (ZHS) model van de E50z is de instapper. De E55z is een ZHS-machine met zeer goede prestaties, veel comfort en een uitstekende stabiliteit. De nieuwe E60 is het vlaggenschip van de conventionele zwenkmodellen. Hij is voorzien van een krachtigere motor en grotere cabine.

Inter-Techno en Bobcat EMEA
http://intertechno.nl en www.bobcat.com