Online veiling voor GWW-materieel vanaf één stuk

Artikel delen

Als je als ondernemer, leverancier of verhuurder slechts één of enkele stuks overtollig GWW-equipment hebt staan, kun je deze vanaf nu snel een eenvoudig via Troostwijk Veilingen wereldwijd verkopen. Elke maand organiseert Troostwijk Veilingen een zogenaamde online SAES-veiling. (Single Asset Equipment Sale) voor de GWW-markt. En dat kan al vanaf één stuk equipment. Er hoeft dus per aanbieder geen hele veiling te worden georganiseerd met meerdere kavels. Het aanbod wordt elke maand door Troostwijk verzameld en in een online combi-veiling wereldwijd aangeboden. Het fenomeen SAES-veiling is destijds opgezet voor de agrarische sector en heeft daar ruimschoots haar succes bewezen. Reden voor Troostwijk om deze manier van veilen voor de GWW-markt verder uit te breiden.

grijper

Volgens Jan Blokhuis, Account manager Agrarische, Groen-, Grondverzet- en GWW (Infra) sector bij Troostwijk Veilingen, zorgt deze veilingmethode voor een hogere opbrengst van gebruikt GWW-materieel dan de Nederlandse markt op dit moment biedt. “In Nederland worden machines voor grondverzet gemiddeld binnen 5 tot 7 jaar economisch afgeschreven. Dat wil echter niet zeggen dat ze ook technisch zijn afgeschreven. Vaak zijn deze machines (zoals meestal in Nederland) goed onderhouden en kunnen ze nog jaren een productief leven leiden. De Nederlandse stikstofregels dwingen ondernemers momenteel te investeren in nieuw materieel dat geen of minder stikstof uitstoot. Normaal gesproken ruil je bij aanschaf van een nieuwe machine de oude in, of verkoop je deze onderhands om met de opbrengst opnieuw te kunnen investeren. Echter, juist door die strengere regelgeving is op de Nederlandse markt minder vraag naar gebruikt materieel en ruilt ook de leverancier minder graag in. Met andere woorden; als je al een koper vindt, dan zal de opbrengst niet de waarde vertegenwoordigen die op de wereldwijde markt ervoor geldt.”
Maar hoe kom je dan als of ondernemer van je gebruikte materieel af dat nog goed bruikbaar is en op markten buiten Nederland een aanzienlijke waarde kan vertegenwoordigen? Toegang tot de internationale markt is lastig zonder de juiste contacten en internationaal verkopen is tijdrovend én risicovol. “Daar hebben we met de SAES-veiling nu dus een oplossing voor gevonden, ”vervolgt Jan Blokhuis, “het gebruikte materieel brengt wereldwijd een mooie, marktconforme prijs op én omdat je niets hoeft in te ruilen, kun je bij aanschaf van nieuw materieel bij de leverancier extra korting bedingen. Bovendien geef je de betreffende machine een productief tweede leven bij een andere ondernemer en draag je daarmee bij aan de circulaire economie. Dat zal misschien niet iedereen even belangrijk vinden, maar het is wel een extra voordeel.”

Deelname aan een SAES-veiling is zeer eenvoudig. Na online aanmelding voor de veiling neemt het opnameteam van Troostwijk Veilingen contact op met de verkoper. Zij beschrijven en fotograferen het te veilen item. Zo ontstaat er een overzichtelijk, uniform ingericht aanbod op de site. Per veiling streeft Troostwijk naar een 400-tal kavels die een mooie mix vormen. Zodra de online veiling ‘live’ gaat, worden de potentiële kopers via smart marketing, gerichte mailingen, Facebook en LinkedIn geïnformeerd. Nadat de veiling gesloten is en de kopers hebben betaald, wordt het verkochte materieel naar een centraal uitleverpunt in Beesd getransporteerd. Een speciaal uitleverteam zorgt daar voor de juiste overdracht en verlading. “De verkoper hoeft dus niet veel te doen”, zegt Jan Blokhuis, “we nemen vrijwel alles uit handen. En omdat de kavels na verkoop pas getransporteerd hoeven te worden zien we regelmatig, dat machines tot op de laatste dag in gebruik zijn. Dat kan een groot voordeel zijn.”

Via de online SAES-veiling van Troostwijk Veilingen wordt een gebruikte machine internationaal, aan de juiste doelgroepen aangeboden. Deze online veilingen worden gemiddeld door 60.000 unieke, potentiële kopers bezocht. Door het veilingprincipe gaat het betreffende kavel uiteindelijk naar de hoogstbiedende ergens in de wereld. Er is op dit moment uit diverse Europese landen waaronder Slovenië, Kroatië, Wit Rusland, Polen en Roemenië veel vraag naar gebruikt GWW-materieel uit Nederland. Het meest gewild zijn wielladers, mobiele- en rupskranen, tractoren, landbouwmachines, heftrucks, hoogwerkers en verreikers. De totale looptijd van de veiling is ongeveer 4 weken. Dan heeft de verkoper het geld op zijn rekening staan. Een maand voor startdatum van de veiling kan men kavels aanmelden. Elke maandveiling sluit vervolgens op een woensdagavond in het midden van de maand. Omdat de SAES-veiling een combi-veiling is zijn de kosten voor verkopers en kopers lager dan bij een normale industriële veiling. Het opgeld dat de koper betaalt is slecht 8% in plaats van de reguliere 17%.

Wilt u iets verkopen via een SAES-veiling? Ga dan naar: https://sellers.troostwijkauctions.com/deelnameaanveilingen/