Twintig jaar innovatie in sloop- en recyclingproducten

Artikel delen

Twintig jaar geleden werd Demarec opgericht. Een ervaren engineer en een eigenzinnige marketeer sloegen hun handen ineen om hun plannen realiteit te maken. En dat met succes! Nu Demarec dit jaar twintig kaarsjes mag uitblazen delen directeuren Ruud de Gier en Marcel Vening hun Demarec avontuur.

“We hebben er vanaf het begin af aan in geloofd dat Demarec een succes zou gaan worden”, stelt Marcel. “Anders begin je immers niet een bedrijf. We zijn er nooit vanuit gegaan dat het mis zou kunnen gaan. Al hebben we natuurlijk wel de nodige voorbereidingen getroffen om te voorkomen dat we het niet zouden halen.”

In 2001 begon een spannend avontuur. “Toen Ruud en ik Demarec oprichtten, deden we dit met de ambitie om echt vernieuwende producten op de markt te zetten”, aldus Vening. “Dit hoefde niet per se een volledig nieuw product te zijn, maar vooral een product dat een betere prestatie kon leveren. We zetten echt in op onze product knowhow en focusten ons op kracht, snelheid en kwaliteit. Daar hangt natuurlijk ook een prijskaartje aan, maar de meerwaarde is het altijd meer dan waard geweest.

Bauma 2004

Wanneer Vening wordt gevraagd naar één van de meest bijzondere momenten in twintig jaar Demarec, hoeft hij niet lang na te denken. “Voor het eerst op de Bauma staan in München in april 2004. We wilden graag enkele nieuwe producten presenteren, maar die moesten in november 2003 nog worden ontwikkeld. In een paar maanden tijd lukte het toen om de MQP en onze revolutionaire DemaPower cilindertechniek te creëren. Op de beurs hebben we alles kunnen laten zien en hebben we voor meer dan een miljoen euro aan producten verkocht. Dit was voor ons het bewijs dat het goed zat!”

Alles moet kloppen

“De markt is de afgelopen twintig jaar best wel veranderd”, oordeelt Vening. “Tegenwoordig is alles veel prijsgerichter en dit vereist dat we constant scherp blijven. Er is ook veel meer concurrentie dan vroeger. Toch proberen we ons nog steeds te focussen op het ontwikkelen en leveren van kwalitatieve producten, waarmee we ons onderscheiden van de rest. Dit mag heus wel iets duurder zijn, maar het gat tussen ons en de concurrent mag niet te groot worden, het moet wel betaalbaar en verkoopbaar blijven. Daarnaast merk je ook dat klanten kritischer zijn geworden; alles moet kloppen, van de kostprijs en de kwaliteit tot de prestatie die een product kan leveren.”

Scharen

Naast de grijpers begon Demarec op een gegeven moment ook met de ontwikkeling van scharen. “Dit heeft een enorme vlucht genomen. Ook hierin doen we het al jaren uitstekend. Met de nieuwe producten die we hebben ontwikkeld, denk bijvoorbeeld aan de DXS schrootschaar en de DCC twee cilinder betonschaar, hebben we in beide segmenten gewoon één van de sterkste scharen in de markt.”

Duurzaam

In de branches waarin Demarec zich beweegt, wordt in de toekomst vooral gekeken naar stofproductie, trillingen en geluid. “Hier zijn we al mee bezig. Daarnaast ligt de grootste uitdaging voor ons voor de toekomst in het meer kostenbewust ontwikkelen van onze tools. We hebben klanten die bij wijze van spreken een miljoen aan een machine uitgeven, maar dan liever kiezen voor een goedkopere tool die 25 procent minder kan knippen dan die van ons. We zeggen altijd: ‘In the end, it’s only about the right tool’. Die uitdaging, om mensen er bewust van te maken dat investeren in kwaliteit je meer oplevert, is er eentje die ons de komende tijd nog meer bezig gaat houden.”

Demarec Ecoline voor middensegment

Demarec is met zijn huidige lijn sloop- en recyclingproducten al vanaf de oprichting actief in de top van de markt, door producten van topkwaliteit te leveren en gebruik te maken van innovatieve technieken. Commercieel manager Jason Sanders: “Gezien de ontwikkelingen in de markt, speelden we wel al een tijdje met de gedachte om een nieuwe productlijn op de markt te brengen. Vandaar dat voor het middensegment de Demarec EcoLine hebben ontwikkeld. Eerste product binnen die nieuwe lijn zijn de DLP roterende vergruizers.” Deze zijn weliswaar scherp geprijsd, maar tijdens de ontwikkeling zijn geen concessies gedaan aan de kwaliteit. “De Demarec Ecoline bestaat in eerste instantie uit vier modellen voor machines van 10 tot 25 ton”, aldus Sanders. “Daarna wordt de range naar boven en beneden uitgebreid.”

Sloophamers, OilQuick en NOX

Inmiddels levert Demarec ook sloophamers en de OilQuick volautomatische snelwisselsystemen waar het bedrijf importeur van is. Verder is Demarec volop bezig om de derde generatie van de NOX cilinderloze tiltrotator onder de aandacht te brengen.

Demarec
www.demarec.com