Lezerstest: probleemloos keramische tegels zagen

Artikel delen

Trivium Ceramics BV testte het nieuwe SPT PREMIUM diamantzaagblad van RUBI. Het SPT PREMIUM assortiment diamantzaagbladen is speciaal ontworpen voor het zagen van porcellanato tegels met een dikte van meer dan 20 mm. Volgens directeur Niels in ’t Veen zaagt het blad ongekend vloeiend en snel door de tegel heen.

lezerstestTekst: ing. Frank de Groot
Beeld: RUBI

De lezer van dit blad treft voor het eerst een test aan van gereedschap en/of accessoires. In het blad BouwTotaal doen we dit al jaren naar tevredenheid, dus is het tijd om ook in GWW Totaal regelmatig testen uit te voeren. RUBI Benelux BV, wereldwijze leverancier van hoogwaardige tegelzetgereedschappen, liet het nieuwe SPT PREMIUM diamantzaagblad testen. Dit gesegmenteerde zaagblad is speciaal ontworpen voor het zagen van porcellanato tegels met een dikte van meer dan 20 mm, maar dunnere tegels gaan natuurlijk altijd. Porcellanato is eigenlijk een soort keramiek en wordt veelal gebruikt als vloertegel in de badkamer. Dit materiaal is zeer hard, waterbestendig en sterk. Maar met de zaag zijn natuurlijk ook overige keramische tegels prima te zagen.

lezerstest rubi

Het SPT PREMIUM assortiment diamantzaagbladen is speciaal ontworpen voor het zagen van porcellanato tegels met een dikte van meer dan 20 mm.

Eigenschappen

Het lasergelaste zaagblad is samengesteld met langwerpige segmenten gevolgd door vele smalle openingen, zodat het water voor de koeling gemakkelijker de diepte mee ingenomen kan worden. Deze segmenten zorgen zowel voor een zeer hoge zaagsnelheid, alsook voor een hele nauwkeurig en mooi afgewerkte zaagsnede.

rubi

rubi

rubiKeramische tegels worden gemaakt van fijngemalen materiaal en onder hoge druk geperst. Het materiaal is heel dicht en neemt nagenoeg geen water op. Omdat een diamantzaagblad voor een goede werking moet slijten, moet deze zachter zijn dan de keramische tegel. Dit zaagblad is hierdoor optimaal afgestemd op harde tegels. Door de speciale binding en de juiste variaties diamant blijft het blad extreem lang scherp. Hierdoor is dit blad dé oplossing voor het nat zagen van dikkere tegels tot 35 mm, afhankelijk van de diameter van het blad en het vermogen van de motor.

Ervaringen

Trivium Ceramics B.V. is sinds 2010 importeur & leverancier van hoogwaardige ‘harde’ materialen voor de buitenruimte. “Wij leveren vooral aan de bétere hovenier”, zegt directeur Niels in ’t Veen. Alle producten komen rechtstreeks vanaf de bron, zoals fabriek of groeve en worden op het project geleverd.

rubi

Niels heeft de zaag getest in de DCX 250 XPERT 1250 tegelzaagmachine van RUBI. “Wij hebben nog niet eerder gewerkt met de zaagbladen van RUBI, dus ik was wel benieuwd. Het aanbrengen en verwijderen van het zaagblad verliep in ieder geval heel eenvoudig.”

Hij heeft keramische tegels tot een grootte van 90 x 90 cm en een dikte van 2 cm gezaagd. Dat ging prima: “Het blad zaagt ongekend vloeiend door de steen en dat gaat ook nog eens vele malen sneller dan met andere bladen. Er is verder weinig schade aan het oppervlak van de tegel en ook de breuk aan het einde van het zagen is minimaal. Dus eigenlijk ben ik wel heel tevreden.”

Rubi Benelux
www.rubi.com/nl