Volgende stap in emissievrij transport: waterstoftruck in gebruik

Artikel delen

Van Gelder heeft haar eerste waterstoftruck in gebruik genomen. Dit gebeurde tijdens een feestelijk moment op het terrein van Jan Bakker, de logistieke partner van Van Gelder Groep. Daarmee zet de infrapartner voor Nederland een grote stap in de richting van het realiseren van een belangrijke duurzaamheidsambitie: 100% emissievrij transport.

Waterstoftruck

Naast elektrificatie en het gebruik van HVO-brandstof is schone waterstof nodig om het zware transport van onder andere asfalt emissieloos te laten plaatsvinden. Met de ingebruikname van de waterstoftruck is het mogelijk om langere afstanden af te leggen.  Eerder al namen Van Gelder en logistieke partners Jan Bakker en Vrijbloed Transport een aantal volledig elektrische kraanwagens in gebruik. De actieradius en het laadvermogen van deze kraanwagens zijn echter beperkt. De nieuwe waterstoftruck heeft een actieradius van circa 500 kilometer en kan tot 30 ton asfalt, stenen of andere zware lading vervoeren. Hiermee sorteert Van Gelder voor op het mogelijk maken van volledig emissievrij transport in onder andere Nederlandse binnensteden. Een vrachtwagen met brandstofcellen die worden aangedreven door waterstof stoot namelijk alleen waterdamp uit en produceert zijn eigen elektriciteit.

Verduurzaming in de keten

“De waterstoftruck is een mooi voorbeeld van verduurzaming in de keten”, aldus Leendert Ripping, bedrijfsdirecteur van Van Gelder Civiel. “We zijn blij dat we deze stap samen met onze logistieke partner kunnen zetten. Samen gaan we leren wat mogelijk en onmogelijk is. Het tanken van waterstof kan immers nog maar op een beperkt aantal plaatsen in Nederland. Het leggen van de logistieke puzzel is onze volgende uitdaging om zo de optimale beladingsgraad te bepalen en onnodige transportbewegingen en daarmee de verspilling van waterstof te voorkomen. Datagedreven plannen zoals we dat op dit moment al in Amsterdam doen, gaat ons daarbij zeker helpen.”

Gemeente Utrecht

Hoewel diverse opdrachtgevers interesse hebben getoond in de waterstoftruck van Van Gelder, heeft de gemeente Utrecht binnenkort de primeur. In opdracht van de gemeente voert Aannemingsmaatschappij Van Gelder onderhoud uit aan het asfalt in het oostelijke deel van de stad. De waterstoftruck zal ingezet worden voor het emissievrij aanvoeren van asfalt op de plekken in de stad waar Van Gelder aan het werk is.

 

Van Gelder
www.vangelder.com