Project in Beeld

Artikel delen

Halfverharding of asfalt?

Een discussie die steeds vaker op tafel komt bij materiaal keuze voor nieuwe projecten of renovatie. Waar in het verleden alleen de kosten voor het aanleggen en onderhoud van een materiaal van belang was, wordt er nu met een bredere blik naar gekeken. Met name de verharding in de recreatieve openbare ruimte biedt hiervoor de ruimte.

halfverharding in de openbare ruimte

Asfalt

halfverharding in de openbare ruimte De voor- en nadelen van asfalt zijn bij gebruik in de recreatieve openbare ruimte algemeen bekend. Het product is draagkrachtig en slijtvast maar uitstraling en reparaties door bijvoorbeeld worteldruk worden als meest voorkomende nadelen genoemd. Daar komt bij de huidige hoge financiële kosten voor de productie van asfalt en de uitstoot dat het met zich meebrengt gekeken wordt naar alternatieven. Gelukkig wordt er in deze branche ook geïnnoveerd naar reductie door het bij mengen van plantaardige bindmiddelen.

Halfverharding

De voordelen van het gebruik van een goede halfverharding in de openbare ruimte uiten zich steeds beter. Eenvoudige reparatie bij graafschade en een natuurlijke uitstraling zijn veel genoemde pluspunten. Onderzoek heeft ook uitgewezen dat een lichtgekleurde halfverharding zorgt voor minder hitte stress, wat zorgt voor meer comfort voor mens en dier.

Duurzaam en 100% natuurlijk

halfverharding in de openbare ruimte Nobre Cál is een fijnkorrelig breekmateriaal dat zeer geschikt is als halfverharding. Dit materiaal is afkomstig uit natuurlijk kalkgesteente en het heeft een hoog gehalte calciumcarbonaat. Nobre Cál heeft veel voordelen als soort half verharding en wordt dan ook steeds vaker toegepast. Steeds vaker zien gemeentes, vakantieparken, recreatieparken en bedrijven de voordelen van deze halfverharding en kiezen dan ook voor de aanleg hiervan. Fietspaden, wandelpaden, parkeerplaatsen, bermen en erven worden met Nobre Cál bekleed. Nobre Cál wordt geleverd en verwerkt zonder enige toevoegingen waardoor het een 100% natuurlijk product is.

Recentelijk heeft Nobre cál® halfverharding in opdracht van Dura Vermeer voor de gemeente Amsterdam ca 10.000m2 halfverharding aangelegd. De oude asfaltverharding is verwijderd opgevuld met fundatie granulaat en de toplaag voorzien van een laag Nobre cál®. Daarnaast is het product een reststof uit een steengroeve en wordt de geproduceerde uitstoot van steengroeve naar projectlocatie volledig Co2 gecompenseerd.

Omdat het materiaal steeds meer wordt toegepast worden de onderhoudskosten steeds inzichtelijker. Waarbij met name kleine beschadigingen periodiek moeten worden bijgehouden.
Dit kan vaak eenvoudig met hetzelfde materiaal. Gemiddeld zijn de jaarlijkse kosten hiervoor € 0,35 per m2.

Iedere situatie is anders

Natuurlijk is een halfverharding niet in iedere situatie toepasbaar en dient men goed te kijken naar onder andere het type gebruik. Een eerlijk advies en expertise van leverancier en opdrachtgever staan hierin centraal.

Nobre Cal Halfverharding
www.nobrecal.nl