Diesel graafmachines omgebouwd tot waterstofmodellen

Artikel delen

Het Delftse zepp.solutions heeft twee waterstofopslag- en Y50-brandstofcelsystemen geleverd aan Terberg Techniek. De systemen zijn gebruikt bij de ombouw van twee Liebherr 916 Litronic mobiele graafmachines van diesel naar waterstof-elektrisch door de voertuigmodificatiespecialist. De waterstof graafmachines zijn de eerste toepassing van zepp’s brandstofcelsystemen in bouwmaterieel.

Graafmachine op waterstof

De twee graafmachines, beide eigendom van aannemersbedrijf Jos Scholman, zijn zes maanden operationeel getest. De resultaten tonen aan dat de graafmachines betrouwbaar zijn en presteren zoals verwacht. Deze waterstofmodellen zijn een milieuvriendelijker alternatief voor traditionele dieselaangedreven machines, aangezien ze geen andere uitstoot produceren dan water. Zowel het brandstofcelsysteem als het waterstofopslagsysteem aan boord zijn ontwikkeld door zepp.solutions.

Waterstof voor de gehele bouwsector

Terberg Techniek heeft een ombouwpakket rondom de brandstofcelsystemen van zepp ontwikkeld. Het gebruik van deze kit is niet beperkt tot dit specifieke type graafmachine, Terberg Techniek is ook van plan de kit in te zetten om ander bouwmaterieel om te bouwen van een diesel naar een waterstof-elektrische aandrijflijn.

Waterstof wint aan populariteit in de bouwsector vanwege de steeds strenger wordende regelgeving op het gebied van lokale emissies, zoals CO2, geluid, fijnstof en vooral NOx. Door emissievrije machines te gebruiken, kunnen aannemers projecten oppakken in stedelijke of ecologisch kwetsbare gebieden die met diesel aangedreven materieel niet mogelijk zouden zijn. Waterstof-brandstofceltechnologie biedt een betrouwbare en constante stroombron voor bouwmachines, waardoor ze langer kunnen werken en er minder onderbrekingen voor het bijtanken of opladen nodig zijn in vergelijking met alternatieven op batterijen.

Multifunctioneel systeem

De Y50-brandstofcelsystemen van zepp.solutions winnen aan populariteit in de logistieke- en maritieme sector, waar verschillende OEM’s en retrofitters de systemen al hebben ingezet voor hun projecten. Een recent voorbeeld is de Watertaxi in Rotterdam die in mei werd gedoopt. Het Liebherr-conversieproject van Terberg Techniek is de eerste toepassing van brandstofcelsystemen van het bedrijf in de bouwsector.

zepp.solutions
www.zepp.solutions/