Is je (land)bouwvoertuig al op kenteken verzekerd?

Artikel delen

De RDW is 1 januari 2023 begonnen met het handhaven van de verzekeringsplicht van (land)bouwvoertuigen op kenteken. Circa 95.000 (land)bouwvoertuigen zijn waarschijnlijk nog via een bedrijfspolis of op chassisnummer verzekerd. Dit is niet op kenteken. Check daarom de verzekering en voorkom een boete van 400 euro.

Bouwvoertuig met kenteken

De verandering is het gevolg van Europese wetgeving om de meeste (land)bouwvoertuigen van een kenteken te voorzien. Wat kun je als eigenaar doen? Je kan zelf via ovi.rdw.nl controleren of een voertuig op kenteken verzekerd geregistreerd staat. Neem contact op met de verzekeraar als dit niet het geval is.

In september, oktober of november heeft elke eigenaar van een (land)bouwvoertuig, dat niet goed verzekerd was, een brief ontvangen van de RDW. De eigenaar werd hierin opgeroepen het voertuig op kenteken te laten verzekeren om een boete te voorkomen. Ook via LTO Nederland, Cumela, Bouwend Nederland en het Verbond van Verzekeraars is hiertoe opgeroepen, alsmede op rdw.nl en op de social media kanalen van de RDW.

Handhaven met menselijke maat

Deze aanpak van informeren-waarschuwen-handhaven, is onderdeel van handhaven met de menselijk maat. De RDW heeft daarbij oog voor de situatie van mensen en respect voor hun omstandigheden. Dat is niet alleen prettiger voor burgers en bedrijven maar maakt handhaving ook effectiever. En bevordert daarmee de veiligheid op de Nederlandse weg.