Breda krijgt eerste flexibele stadspark van het land

Artikel delen

De Chassé Promenade is het eerste flexibele stadpark van Nederland. De gemeente Breda heeft zich hier samen met Zoontjens Boomprojecten voor ingezet. Hoewel het dak van de parkeergarage niet geschikt is om bomen op te planten, plaatst de gemeente veertig bomen in boombakken van Flexibilitree. Hiermee kan Breda snel en duurzaam vergroenen tot een Stad in een Park.

Opening Promenade in Breda

Wethouder Peter Bakker (klimaat en duurzaamheid) van Breda heeft de Promenade begin februari 2023 officieel geopend. Foto: Gemeente Breda.

Om de Chassé Promenade te vergroenen, is creativiteit nodig. Dankzij Flexibilitree krijgen verschillende boomsoorten hier alsnog hun eigen plek. Zo zijn er het hele jaar door groene bomen, die op afwisselende momenten in bloei staan. Dat is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook goed voor de biodiversiteit. Vanwege de ondergrondse parkeergarage is het niet mogelijk om op de Promenade bomen in de grond te planten. Op deze manier wordt het gebied toch vergroend met bomen.

Bomenkraamkamer

“Deze mooie oplossing past bij de ambitie die Breda heeft, om een Stad in een Park te worden. De bomen maken het gebied groener en mooier”, aldus Wethouder Peter Bakker (klimaat en duurzaamheid). “En dit is nog maar het begin: de bomen die nu geplant worden, kunnen hier een aantal jaar doorgroeien en worden vervolgens op een andere plek in Breda in de grond geplant. Op de huidige plek komen dan weer jonge bomen. Zo is dit een soort ‘bomenkraamkamer’ voor de rest van de stad.”

Klimaat

Het project van de gemeente Breda en Flexibilitree draagt bij aan de klimaatdoelstellingen die Breda heeft. Groen en water zijn extra belangrijk nu de zomers warmer worden. De bomen maken de Chassé Promenade klimaatadaptiever en zorgen voor minder CO2.