Technische Kontakt Dagen 2023: grootser en beter dan ooit

Artikel delen

Van 8 t/m 10 juni 2023 vindt TKD 2023 plaats in Almere. De TKD is de grootste buitenbeurs van West-Europa voor professionals die geïnteresseerd zijn in grondverzet- en recyclingmaterieel en aanverwante specialismen uit de bouwsector en industrie. Met een oppervlakte van maar liefst 118.000 vierkante meter is de beurs groter dan ooit tevoren en biedt het plaats aan meer bezoekers en bedrijven. “Nooit eerder was het beursterrein al zo snel volgeboekt. Vooral bijzonder wanneer je weet dat we gegroeid zijn van 70.000 naar 118.000 vierkante meter”, vertelt Frits Kuijper, Beursmanager van TKD.

Luchtfoto beurslocatie TKD

Het is al weer even geleden: de laatste TKD was in 2018. In 2020 en 2021 moest deze buitenbeurs worden afgelast door de coronacrisis. In 2022 bleek de ondergrond van het Almeerderstrand – een nieuwe locatie – niet stabiel genoeg voor zwaar materieel, door onderhoudswerkzaamheden van de gemeente Almere. Een alternatieve locatie bleek op korte termijn helaas niet te vinden.

Gelukkig lukt het in 2023 wel. De Nobelhorst was de laatste jaren als alternatief niet beschikbaar, omdat daar het bijbehorende parkeerterrein voor de Floriade was ingericht. De TKD 2023 vinden echter wel weer plaats op dit parkeerterrein. Het asfalt is inmiddels weggehaald en het hele terrein is opgehoogd met een meter mooi schoon zand.

Efteling gevoel

Twee mannen op een graafmachine

Tijdens de beurs is er serieuze ruimte beschikbaar. Zelfs op een kleine stand kan er bijvoorbeeld gedemonstreerd worden met een minigraver die de grond in gaat. Het is dus niet noodzakelijk om naar de grote stands te gaan om machines in actie te zien. Daarom wordt de beurs ook wel vergeleken met een Efteling, waar er voortdurend verrassingen zijn en er ruimte is voor activiteiten. Er is onder andere voldoende ruimte voor een prachtige demonstratiebaan met hobbels, waar exposanten gebruik van kunnen maken om met geïnteresseerden een rondje te rijden. Daarnaast zal er ook een tribune en horecavoorziening aanwezig zijn, om het bezoek aan de TKD voor bezoekers en exposanten zo prettig mogelijk te maken.

Recordaantal deelnemers

Twee mannen die kijken naar bouwmaterieel

De TKD-deelnemerslijst is inmiddels flink uitgegroeid en bestaat uit grote en kleine exposanten. De kleinste stands zijn 16 m2, terwijl de grootste stands een oppervlakte van 1.600 m2 beslaan, met zelfs een uitschieter naar 2.400 m2. Zowel grote als kleine merken zijn vertegenwoordigd, inclusief diverse nieuwe deelnemers die niet eerder op een TKD stonden. De sector doet het goed en met 118.000 m2 is de beurs een serieuze grote speler waar iedereen bij wil zijn.

Voor de opbouw van de TKD is er dit jaar voldoende tijd gereserveerd. Eerder was beschikbare tijd op het Almeerderstrand relatief kort. Dit bracht flink wat beperkingen met zich mee. De gemeente heeft dit jaar zelf voorgesteld om de opbouwtijd een week eerder te starten en zo de verkeersbewegingen en de druk van de opbouw wat meer te spreiden. “De verruiming van deze opbouwtijd is een luxe die we niet gewend zijn”, aldus Frits Kuijper.

Milieuvriendelijker

GraafmachineTijdens TKD 2023 speelt milieu ook een belangrijke rol als het gaat om de stroomvoorziening. Het elektrisch laden wordt verzorgd door Aggreko. Dit bedrijf presenteerde eerder al een milieuvriendelijke opzet voor Almeerderstrand. Aggreko werkt met zogenaamde powerplants aan de randen van het terrein. Dat levert tot 40% brandstofbesparing op ten opzichte van conventionele generatoren. De powerplants worden naar behoefte geschakeld en draaien op Stage V-motoren met HVO. Het opladen van elektrisch materieel is echter wel een aandachtspunt. De beursorganisatie is in nauw contact met de exposanten om de laadbehoefte en het stroomaanbod op elkaar af te stemmen, omdat er veel elektrisch materieel zal staan. Kuijper benadrukt dat er ook fantastische machines op schone diesel zullen zijn: “Dat is een enorm contrast met pakweg tien jaar geleden. Het is prachtig om die ontwikkeling te zien.”

Op weg naar TKD 2023

BouwmaterieelOp moment van schrijven is de organisatie druk bezig met de juiste indeling en routing van het evenement. Het nadeel van steeds een andere locatie is dat de gehele terreininrichting, inclusief alle (veiligheids)voorzieningen, elke keer opnieuw moet worden bepaald. “Het is één grote puzzel. En je kunt pas gaan tekenen als je 95 procent van de stukjes hebt. Die hebben we nu en zijn dus bezig met de beste oplossingen”, aldus Frits Kuijper.

Ondanks dat de opening van de beurs nog even op zich laat wachten, zijn alle voorbereidingen op het beursterrein al in volle gang. Al een maand van tevoren is de organisatie begonnen met het uitlevelen van de grond, het frezen van de paden en het neerleggen van de stelconplaten. “We doen er alles aan om het de exposant en bezoekers zo goed mogelijk naar de zin te maken”, vertelt Kuijper. Tijdens de TKD 2023 worden 15.000 bezoekers verwacht. Ook alle aanwezige exposanten staan te trappelen. Nooit eerder was het beursterrein al zo snel volgeboekt. Frits Kuijper kijkt in ieder geval enorm uit naar deze dagen: “Het voelt alsof we na jaren van voorbereiding eindelijk onze show op een echt podium mogen neerzetten. Dat belooft een groot succes te worden.”

Informatie

TKD LogoTKD

Locatie: Nobelhorst Almere

Openingstijden:

  • Donderdag 8 juni: 10:00 – 21:00 uur
  • Vrijdag 9 juni: 10:00 – 18:00 uur
  • Zaterdag 10 juni: 08:00 – 16:00 uur

Website: www.tkd.nl

Enkele mededelingen:

  • Onder de 16 jaar alleen toegang onder begeleiding (personen onder de 16 jaar hoeven niet geregistreerd te worden).
  • Huisdieren zijn niet toegestaan.
  • Op de TKD draaien machines. Denk aan uw veiligheid en die van anderen.