Gleditsia triacanthos Boom van het Jaar 2023

Artikel delen

Gleditsia triacanthos en cultivars is door de lezers van De Boomkwekerij en Tuin+Landschap gekozen tot Boom van het Jaar 2023. In totaal brachten 200 mensen hun stem uit, waarbij Gleditsia met een overtuigende meerderheid van stemmen won.

Binnen het thema ’Bomen met open kronen’ werden begin maart door een jury uit de 23 inzendingen, drie bomen genomineerd die voor de titel boom van het jaar in aanmerking kwamen. Naast Gleditsia waren dat Robinia pseudoacacia en cultivars en Betula ermanii. Tweehonderd kwekers, handelaren en professionele gebruikers brachten tussen 10 en 24 maart een stem uit, Bijna de helft daarvan koos voor Gleditsia als Boom van het Jaar 2023.

De LTO Cultuurgroep voor Laan- Bos en Parkbomen koos eerder dit jaar in haar vergadering voor het thema ‘Bomen met open kronen’. Een toenemende kroonbedekking in het stedelijk gebied is belangrijk, maar omwonenden hechten een groot belang aan direct zonlicht. Lichtbeneming is één van de belangrijkste redenen voor particulieren om te klagen over bomen, of om een kapvergunning aan te vragen. Tevens zorgen bomen met een transparante kroon voor meer licht voor de onderbeplanting, die daardoor beter kan groeien en bloeien.

Poster

De ‘Boom van het Jaar 2023’ zal inclusief de twee genomineerde bomen op een poster worden afgedrukt die via De Boomkwekerij en Tuin+Landschap worden verspreid. Ervaringen uit het verleden leren dat de kwekers merkten dat de vraag naar de bomen op de posters fors toenam.

Bron: Ketura Sikken, De Boomkwekerij