Eerst de bomen, dan pas de woningen

Artikel delen

Naar verwachting worden pas in 2025 de eerste woningen opgeleverd in de nieuwbouwwijk Vlietvoorde in de gemeente Leidschendam-Voorburg. Op 16 mei is door het college van de gemeente Leidschendam-Voorburg de eerste boom al in de grond gezet. De locatie is nu nog een weiland, maar er wordt een heus bos aangelegd op de plek waar later de woningen tussen worden gebouwd.

Groep mensen die een boom planten

Foto: Vlietvoorde.

Vlietvoorde wordt zeker geen standaard nieuwbouwwijk, allereerst om de bijzondere locatie. De wijk komt namelijk in de Duivenvoorde-corridor die deels op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Daarnaast zijn de woningen straks ‘te gast’ in het landschap. Tussen de Vliet en Veursestraatweg wordt het huidige landschap getransformeerd tot een woongebied met vier verschillende ecologische wijken met ieder zijn eigen karakter én kwaliteit. Wonen in het bos, Wonen op het landgoed, Wonen aan het water en Wonen tussen het riet. De onderlinge verschillen creëren een verscheidenheid aan toekomstige bewoners, dieren én planten.

In totaal komen er verspreid over de vier wijken in Vlietvoorde ongeveer 135 energieneutrale woningen, geïntegreerd in de natuur. De hele wijk is straks natuurinclusief en klimaatadaptief.

Nu al aanplanten

Om ervoor te zorgen dat er binnen korte tijd een bos verrijst uit het weiland, worden veel grotere bomen geplant dan gewoonlijk het geval is. Deze bomen hebben dan nog zo’n 2,5 jaar de tijd om te groeien, voordat de eerste woning wordt opgeleverd. Het landschap is leidend in alles. In deelgebied Bos heeft iedere woning een groot privéterras, maar de grond eromheen is collectief. Een VvE beheert en onderhoudt dit terrein. Door de natuur de natuur te laten, heeft iedereen straks een tuin die nooit lijkt te eindigen.

In het gebied worden tevens openbare wandel- en fietspaden aangelegd, waarmee Vlietvoorde straks een aanwinst is voor Leidschendam als woon- én recreatiegebied.

Meer weten? Kijk op www.nieuwbouw-vlietvoorde.nl.