In de Spotlight

Artikel delen

Hoe houd je stedelijk groen, slim groen?

Naast wateroverlast hebben we de laatste jaren steeds vaker te maken met hittestress. Het vergroenen van de binnenstad, en dan met name door middel van bomen, is hiervoor een bewezen oplossing. Maar hoe zorg je ervoor dat alles groen blijft? Dit is één van de grote uitdagingen op het gebied van toekomstgericht watermanagement.

Openbaar groen

“Decennialang hebben we regenwater afgekoppeld door middel van wadi’s of ondergrondse infiltratievoorzieningen. Nadeel hiervan is dat nieuw groen hier niet zo veel aan heeft. Dit water zit vaak veel te diep voor de jonge wortels. Wij zijn ervan overtuigd dat het belangrijk is om eerst te kijken of je regenwater kunt gebruiken voor het behoud van stedelijk groen voordat je het gaat infiltreren of afvoeren.” Aan het woord is Rieks Hulst, Manager marketing en productmanagement bij ACO BV.

Regenwater gebruiken voor stedelijk groen

Door het veranderende klimaat zorgen hevige regenbuien veel vaker voor wateroverlast dan voorheen. Regenwater wat we in droge perioden fantastisch kunnen gebruiken voor stedelijk groen. Dit doet ACO door regenwater op te vangen, te reinigen en direct te transporteren naar (half)verzonken plantvakken. Hier wordt het bewaard en gedoseerd gebruikt voor de bewatering van de plantvakken. “Recent hebben wij dit gedaan in de gemeente Raalte waar twaalf plantvakken met bomen en planten ‘on demand’ van water worden voorzien. De systemen van ACO zijn gebruiksvriendelijk en efficiënt met water. Op basis van sensoren wordt bepaald waar water nodig is en alleen naar die plekken wordt gedoseerd water gestuurd. Binnenkort kunnen klanten via een dashboard zelf zien hoe het ervoor staat en eventueel zelf aanpassingen maken.”

Water besparen en CO2 reductie

Door stedelijk groen geautomatiseerd te voorzien van gebufferd regenwater wordt een enorme besparing van water en mankracht gerealiseerd en worden onnodige voertuigbewegingen met watertanks in de binnenstad voorkomen, met een belangrijke CO2 reductie als resultaat.

Een goed werkend systeem in balans

Naast fabrikant is ACO specialistisch adviseur voor afwateringssystemen. Veel verschillende partijen raadplegen het bedrijf in de ontwerpfase (adviseurs, ontwerpers, gemeenten). Het projectbureau verzorgt calculaties om zo tot een gebalanceerd systeem te komen waarbij alle stappen die nodig zijn goed op elkaar aansluiten. Dit is cruciaal voor een goed werkend systeem!  Geïnteresseerd? Bezoek Aco op de Vakbeurs Openbare Ruimte op stand 3.1.03!

Aco
www.aco.nl