Bobcat werkt aan elektrische en op afstand bestuurde machines

Artikel delen

De toekomst is elektrisch en waar mogelijk ook autonoom en bij Bobcat begint dat dit jaar zichtbaar te worden bij de gepresenteerde nieuwe machines. Tijdens vakbeurs Conexpo 2023 (Las Vegas) werd de RogueX getoond als prototype van een compacte rupslader die op afstand is te besturen. Tijdens de traditionele Demo Days op de fabriek in Tsjechië werd een prototype van de S7X gedemonstreerd. Het is volgens de ontwerpers de eerste volledig elektrische schranklader ter wereld.

Tekst: Pieter de Mos

Bobcat elektrische S7X.

Bobcat elektrische S7X.

De S7X volgt in de voetsporen van de vorig jaar gelanceerd T7X, de eerste volledig elektrische compacte rupslader ter wereld. De volledig elektrische schranklader S7X is uitgerust met elektrische aandrijfmotoren en hij gebruikt kogelschroefactuatoren voor hef- en kantelfuncties. De lithium-ion-batterij heeft een capaciteit van 60,5 kWh. Volgens Bobcat is het instant koppel tot wel drie keer groter dan bij traditionele laders. “De S7X kan – afhankelijk van de werkzaamheden – tot 8 uur werken op één laadbeurt. Hierdoor kunnen de meeste bestuurders meer dan een volledige dag werken; rekening houdend met pauzes en de tijd dat de machine niet in bedrijf is. De machine volledig opladen duurt ongeveer 10 uur”, aldus Joel Honeyman, VP Global Innovation van Doosan Bobcat.

Futuristische RogueX

De RogueX is de futuristische conceptmachine van Bobcat. Hij combineert enkele technologisch geavanceerde functies. Hoewel hij op een rupslader lijkt, is ze volgens de ontwerpers toch heel anders. Zo is er geen plek meer voor een bestuurder en maakt de bediening op afstand het mogelijk om op plekken te werken die voor de mens te lastig of zelfs gevaarlijk kunnen zijn.

“De RogueX is ontworpen met oog voor de werkplek van de toekomst en voor de behoefte van de klant, die vooral geïnteresseerd is in gebruiksgemak, bediening op afstand, autonome werking, duurzame bediening en functionaliteit. Kortom, die bestuurders in staat stelt meer werk te verzetten met één machine”, aldus Honeyman. De RogueX-lader is uitgerust met geavanceerde kinematica, een lithium-ion-batterij, een elektrisch aandrijfsysteem en werkt zonder hydraulisch systeem.

Bobcat RogueX prototype.

Bobcat RogueX prototype.

Andere noviteiten

Tijdens de Demo Days 2023 werden nog meer nieuwtjes gepresenteerd. Zo was er een preview van de nieuwe L95 compacte wiellader en werden voor het eerst machines voor material handling en Portabel Power-producten getoond in Bobcat-design. Doosan Bobcat heeft namelijk de wereldwijde merkstrategie aangepast, waardoor de heftrucks en dergelijke samen met het voormalige Doosan Portable Power (DPP) bij het Bobcat-merk zijn binnengeschoven, met de bijbehorende designtechnische en esthetische aanpassingen.

Andere vernieuwingen zijn de Kishi-afstandsbediening voor MaxControl en de E35z elektrohydraulische minigraafmachine met MaxControl-afstandsbediening. Verder het SIMI Halo-veiligheidssysteem voor bestuurders en het gebruik van het transparante T-OLED-aanraakdisplay in de cabine. Dit is een geheel nieuwe wijze om machinisten gerichte informatie te bieden. Bij de compacte machines werden de L35 kniklader en de L40 wiellader gedemonstreerd.

Bobcat
www.bobcat.com
www.intertechno.nl