Plantengevel voor parkeergarage WTC-Beursplein

Artikel delen

WTC Rotterdam is al jaren structureel bezig om het gebouw en haar omgeving te verduurzamen door een groot revitalisatietraject. Vanaf eind augustus wordt ook de parkeergarage van WTC Rotterdam aan het Beursplein onder handen genomen. Hierbij wordt onder andere een groene gevel aan de Leeuwenstraat-zijde gerealiseerd. Met de groene gevel voegt WTC Rotterdam 400 m2 planten en bloemen toe aan de binnenstad.

Parkeergarage WTC Rotterdam

In steden is meer groen een manier om CO2-uitstoot op te vangen en om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. Groen in de stad verbetert het milieu, zorgt voor een rijke biodiversiteit, vermindert luchtvervuiling, zorgt voor waterberging, dempt geluidshinder en verkoelt in warme periodes. Voor WTC Rotterdam daarom een logische keuze om deze vorm van verduurzaming bij haar WTC- Beursplein garage te verwezenlijken. Zeker in een stad als Rotterdam, waar horizontale vierkante meters schaars zijn, is verticaal groen een perfecte oplossing. De revitalisatie van de parkeergarage en vergroening van de gevel zijn naar verwachting medio 2024 klaar.

Gerevitaliseerde parkeergarage

Er komen ook extra parkeerplekken met laadpalen voor elektrische voertuigen. Het interieur van de garage wordt flink aangepakt door middel van een nieuwe vloercoating, het uitbreiden van de parkeervakken en het opknappen en vergroten van de entree van de garage. Op het dak van de parkeergarage komt een verbindingsbrug naar AIR Offices, die alleen toegankelijk is voor huurders van dit kantoorgebouw. Op termijn wordt het dak van de garage ook voorzien van zonnepanelen.

Stappen tot verduurzaming

WTC Rotterdam is door de revitalisatie in de afgelopen jaren van energielabel G (2016) gestegen naar energielabel A++. Een opvallend hoge score voor een monumentaal gebouw. Eveline Steenbergen, Managing director van WTC Rotterdam & WTC The Hague licht toe: “We nemen al geruime tijd  concrete initiatieven om het gebouw te verduurzamen. In WTC Rotterdam wordt hard gewerkt aan het afronden van de revitalisatie van het gebouw waarbij veel duurzame aanpassingen zijn gedaan. Denk daarbij aan de installatie van meer dan 400 zonnepanelen, het vervangen van alle verlichting door LED lampen, het aanbrengen van een zeer geavanceerd klimaatsysteem, twee WKO installaties en een uitdagende gevelrenovatie waarbij 30 ton CO2-uitstoot per jaar wordt bespaard. Het revitaliseren en vergroenen van de parkeergarage WTC-Beursplein is een prachtige toevoeging aan dit lijstje.”

Recent heeft WTC Rotterdam ook de ruimte op het dak van de Diamond rooms vergroend door het realiseren van een sedum-dak. Dat houdt in dat er vetplanten op een groot deel van het platte dak van het gebouw worden geplaatst die regenwater opnemen, het gebouw van een isolatielaag voorzien en CO2 omzetten in zuurstof.

Meer informatie over de verbouwing is te vinden op www.wtcrotterdam.com/parking.