Wat zijn draglineschotten?

Artikel delen

Draglineschotten zijn stevige, houten planken die gebruikt worden om een tijdelijke brug te vormen voor zwaar materieel zoals draglines en kranen. Ze worden vaak gebruikt op bouwplaatsen en in de infrastructuurindustrie om de toegang tot moeilijk bereikbare locaties mogelijk te maken. Deze schotten zijn ontworpen om de ondergrond te beschermen en het gewicht van het materieel te verdelen.

Functie van draglineschotten

Draglineschotten worden gebruikt om verschillende doeleinden te dienen. Ten eerste bieden ze een tijdelijke brug voor zwaar materieel om veilig over onstabiele of modderige ondergrond te rijden. Dit is vooral handig op bouwplaatsen waar de grond nog niet gestabiliseerd is of waar geen permanente infrastructuur aanwezig is.

Daarnaast beschermen draglineschotten de ondergrond tegen schade veroorzaakt door het gewicht van het materieel. Door het gewicht van de dragline te verdelen over een groot oppervlak, voorkomen de schotten dat de ondergrond wordt samengedrukt of beschadigd.

Shovel

Draglineschotten kunnen ook gebruikt worden als werkplatforms. Ze bieden een stabiele en veilige ondergrond voor werknemers om op te staan terwijl ze aan de dragline werken. Dit verhoogt de veiligheid op de werkplek en vermindert het risico op ongevallen.

Materialen en constructie

Draglineschotten worden meestal gemaakt van stevig hout, zoals eiken of beuken, dat bestand is tegen zware belastingen. Het hout wordt behandeld om het te beschermen tegen vocht, rot en insecten. Hierdoor gaan de schotten langer mee en blijven ze duurzaam, zelfs onder zware omstandigheden. Bekijk bijvoorbeeld VM Group voor de verschillende mogelijkheden.

De schotten zijn meestal vierkant of rechthoekig van vorm en hebben afgeschuinde randen om de veiligheid te verhogen. Hierdoor kunnen voertuigen en materieel gemakkelijk op en af rijden zonder vast te lopen.

Om de schotten aan elkaar te bevestigen en een stevige brug te vormen, worden ze vaak uitgerust met metalen scharnieren en vergrendelingen. Dit maakt het mogelijk om de schotten snel en gemakkelijk aan elkaar te koppelen en te verwijderen.

Voordelen van Draglineschotten

Het gebruik van draglineschotten biedt verschillende voordelen. Ten eerste vergemakkelijken ze de toegang tot moeilijk bereikbare locaties. Op bouwplaatsen waar de grond nog niet gestabiliseerd is, kunnen draglineschotten de dragline in staat stellen om veilig over de grond te rijden zonder vast te lopen.

Daarnaast beschermen draglineschotten, zoals hierboven genoemd, de ondergrond tegen schade. Door het gewicht van het materieel gelijkmatig te verdelen over een groot oppervlak, voorkomen de schotten dat de ondergrond beschadigd wordt. Dit is vooral belangrijk op bouwplaatsen waar de grond nog moet worden afgewerkt of waar er kwetsbare ondergrondse infrastructuur aanwezig is.

Bovendien verhogen draglineschotten de veiligheid op de werkplek. Ze bieden een stabiele ondergrond voor werknemers om op te staan terwijl ze aan de dragline werken. Dit vermindert het risico op ongevallen en letsel.