Tien miljoen euro voor nieuwe bomen Amersfoort

Artikel delen

Om Amersfoort leefbaar te houden zijn volgens de gemeente meer bomen en groene koele plekken nodig. Het college van burgemeester en wethouders heeft daarom 10 miljoen euro vrij gemaakt voor meer bomen en meer groen in de stad. Dat was ook afgesproken in het collegeakkoord. Inmiddels zijn drie aannemers gecontracteerd om de bomen aan te planten.

Bladerdak

Het najaar van 2023 is het eerste plantseizoen waarin de aannemers aan de slag gaan. Het gaat om Van Dijk Groen, Agterberg en Donker Groep. De aannemers beginnen op de plekken waar eerder bomen zijn gekapt, maar nog geen nieuwe geplant. Zij onderzoeken eerst of er op de plek voldoende ruimte is voor een goede groeiplaats. Ook geven zij advies aan de gemeente over de nieuw te planten boom.

Wethouder Johnas Van Lammeren (Duurzame leefomgeving en biodiversiteit): “Door de klimaatverandering hebben we steeds vaker te maken met hitte, droogte en veel neerslag in korte tijd. En daar moeten we nu iets aan doen. Met deze aanplant kunnen we een flinke stap zetten. Maar het beste resultaat bereiken we samen. Als ook bewoners en ondernemers veel groen en bomen op hun eigen terreinen aanbrengen dan maakt dat de stad veel koeler. Om dat te stimuleren hebben we ook dit jaar weer de subsidieregeling voor groene daken en de 1.000 bomen weggeefactie.”

De weggeefactie houdt in dat inwoners en bedrijven jaarlijks een boom kunnen aanvragen. Er zijn 500 bomen beschikbaar voor inwoners en 500 voor bedrijven, scholen en instellingen. In het najaar worden deze bomen uitgeleverd en kunnen dan – met bijgeleverd advies – door de nieuwe eigenaar worden aangeplant.

Overzicht op kaart

Op de kaart op Amersfoort in Beeld zie je welke locaties worden onderzocht om een nieuwe boom aan te planten: www.amersfoort-in-beeld.nl/#herplantbomen.