Oisterwijkse Marialinde verkozen tot De Boom van het Jaar

Artikel delen

De Marialinde in het hart van het Brabantse Oisterwijk is verkozen tot De Boom van het Jaar 2023. De 650 jaar oude lindeboom won met 7.076 stemmen en bleef daarmee de directe concurrent in IJsselstein ruim voor. De Marialinde wordt automatisch de Nederlandse inzending voor de Europese verkiezing Tree of the Year die in februari 2024 wordt gehouden. SBNL Natuurfonds verzorgt sinds 2018 de selectie van deze Nederlandse inzending.

marialinde

Foto: SBNL / Rob Visser Photography.

De Marialinde aan De Lind achter het oude Raadhuis werd al vermeld in 1388. Lindebomen werden in vroeger tijden in een stads- of dorpskern vaak gebruikt voor de rechtspraak. Daarnaast werden naast de Marialinde altijd markten en dorpsfeesten gehouden. De boom is onlosmakelijk verweven met de historie van Oisterwijk. De Marialinde was aangemeld door Bezoek Oisterwijk die in de afgelopen weken samen met de gemeente veel aandacht voor de Marialinde wist te genereren. Het is overigens niet voor het eerst dat Oisterwijk meedingt naar een titel. In 2020 werd de Brabantse plaats door de ANWB uitgeroepen tot één van de vijf Allermooiste Dorpen van Nederland.

In totaal werden bijna 15.630 stemmen uitgebracht. Op de tweede plaats, met 4.906 stemmen, eindigde de Rode Beuk van de Baroniestad in het Utrechtse IJsselstein, rond 1783 geplant door de toenmalige stadsdokter Jacobus Egbertus Lycklama a Nijeholt. Als derde eindigde de immense vleugelnoot op het Talmaplein in Zaandam Zuid met 688 stemmen. Deze boom werd in de jaren ‘60 geplant en voorziet de dichtbevolkte wijk al tientallen jaren van lucht en natuur.

De volledige uitslag Nederlandse boom 2023:

 1. Marialinde, Oisterwijk, Noord-Brabant – 7.076 stemmen.
 2. Rode Beuk van de Baroniestad, IJsselstein, Utrecht – 4.906 stemmen.
 3. Boom die lucht geeft, Zaandam, Noord-Holland – 688 stemmen.
 4. Kabouterboom, Beek, Gelderland – 623 stemmen.
 5. Zwarte populier van Graaf Adolf, Heiligerlee, Groningen – 500 stemmen.
 6. Domineeseik, Heemse, Hardenberg – 447 stemmen.
 7. Huuskesboom, Libeek Limburg – 399 stemmen.
 8. Zilveresdoorn naast Basisschool ’t Wold, Zeewolde, Flevoland – 251 stemmen.
 9. Mondriaantaxus, Oostkapelle, Zeeland – 247 stemmen.
 10. Poortwachter van het Verleden, Numansdorp, Zuid-Holland – 221 stemmen.
 11. Solitaire Eik, Hollandscheveld, Drenthe – 159 stemmen.
 12. Moordboom, Balk, Friesland – 113 stemmen.