Wadi: duurzame oplossing voor waterbeheer

Artikel delen

“De wadi doet zijn werk prima,” zegt een tevreden Thijs Schoenmakers, salesmanager bij DSV zaden Nederland. Bij de bouw van het nieuwe magazijn van DSV is in 2022 een wadi aangelegd. De afgelopen kletsnatte weken hebben ervoor gezorgd dat de wadi bij DSV regelmatig in werking kon treden. Vrijwel elke gemeente beschikt inmiddels over één tot soms wel honderden wadi’s. Maar ook bij bedrijven zie je wadi’s steeds vaker aangelegd worden ten behoeve van hemelwaterafvoer.

Wadi

Speciale grasmengsel voor wadi'sDe wadi zorgt ervoor dat het water bij neerslag geleidelijk kan infiltreren en voorkomt zo dat het water op ongewenste plekken komt. “Deze wadi is ingezaaid met het mengsel EUROGRASS Campino,” zegt Schoenmankers. “Het bevat 80% rietzwenk, een grassoort welke na ontwikkeling een diepe beworteling genereert. Hierdoor houdt dit gras beter stand gedurende lange, nattere periodes. Dankzij diezelfde lange wortels is rietzwenk ook een soort die beter met hitte en droogte kan omgaan dan andere grassoorten waardoor deze langer groen zal blijven.”

Er zijn vele voordelen van wadi’s, zoals het verminderen van overstromingsrisico’s in stedelijke gebieden en het bevorderen van biodiversiteit. “Wadi’s hebben ook ecologische waarde. Naast het inzaaien kunnen ze ook worden beplant, waardoor ze aantrekkelijke landschapselementen worden. Let echter wel op het belang van regelmatig onderhoud, zoals vegetatiebeheer en het voorkomen van slibvorming waardoor de infiltratiecapaciteit vermindert,” aldus Schoenmakers.

De duurzaamheid van wadi’s maakt ze ideaal voor stedelijk waterbeheer, waar ze een rol spelen in het verminderen van overstromingen en wateroverlast. Gemeentes, groenvoorzieners en bedrijven, zien in wadi’s een waardevolle bijdrage aan duurzame ontwikkelingsplannen. Voor wie overweegt een wadi aan te leggen, bieden de experts van DSV deskundig advies.

DSV zaden Nederland
www.dsv-zaden.nl