CO2-neutraal maken bouwsector hoofdthema Intermat 2024

Artikel delen

In vier dagen tijds een duizend bedrijven bezoeken is ondoenlijk. Vandaar dat de Intermat-organisatie een lijst met vier groepen innovatieve bedrijven heeft opgesteld. Als eerste noemen we de nieuwe technologieën en met name de energietransitie. Het CO2-neutraal maken van de bouwsector is namelijk het hoofdthema van de in Parijs te houden materieelvakbeurs. Andere thema’s zijn uiteraard de toenemende digitalisering; veiligheid en gebruiksgemak en tot slot materialen en beton. Voor die laatste groep loopt Intermat van woensdag 24 tot en met zaterdag 27 april gelijk op met de eveneens in het Parc des Expositions Villepinte te houden vakbeurs voor betonmachines, installaties en uitrustingen ‘World of Concrete Europe’.

De Bobcat RogueX2 cabineloze lader

De Bobcat RogueX2 cabineloze lader

Nieuwe technologieën en energietransitie

AMMANN Frankrijk kondigt zijn eerste elektrisch aangedreven minigraafmachine aan, de Ammann eAMX 15, met lithiumbatterij en zowel een ingebouwde als externe lader.
BOBCAT presenteert de RogueX2 concept loader, een volledig elektrische en autonoom bewegende machine met een elektrisch bediende hef- en kantelkinematica, dus zonder hydrauliek.
CUMMINS presenteert de nieuwe generatie Cummins B6.7H waterstofmotor, die geschikt is voor een breed scala aan machines.
ENGCON toont de derde generatie EC319 draaikantelstuk als oplossing voor wie op zoek is naar een lager brandstofverbruik, energie-efficiëntie en lagere onderhoudskosten.
FAYAT laat zien wat het BOMAG e-PERFORMANCE-assortiment oplaadbare elektrische machines inhoudt.
HYDROKIT presenteert het Autonomous Energy Pack (PAE) door het aanbieden van elektrische en/of waterstofretrofits.
LIEBHERR Frankrijk biedt de eerste batterij-elektrische wiellader L 507 E aan
MOOG Construction presenteert de modulaire energieoplossing ZQuip voor het ombouwen van dieselaangedreven bouwwagenparken tot emissievrije machines.
SUNWARD Europe presenteert met de SWSL 0807AC-A volledig elektrische schaarliften met lithium-ionbatterij.
VOLVO presenteert ’s werelds eerste prototype van de HX 04 brandstofcel knikdumper, die momenteel wordt getest in verschillende klanttoepassingen met als doel waterstoftechnologie verder te ontwikkelen.

Elektrische roller

De BOMAG BW100AD electric

Het digitale transitietraject

BERGERAT MONNOYEUR stelt zijn diensten voor op basis van connectiviteit: Digitalisering, Artificiële Intelligentie en Augmented Reality voor een 100% geconnecteerde vloot met kwaliteitsgegevens (o.a. retrofit, vervanging van verouderde apparatuur, enz.).
DURATRAY International introduceert de Smart Tray (ST) intelligente kiepwagenlaadbak.
FAYAT presenteert het SEISMIC System, een intelligente technologie waarmee de wals automatisch de optimale frequentie kan bepalen voor elk materiaal dat moet worden verdicht.
IDIG presenteert CONNECT 2D, 2D+ en 3D, waarmee gebruikers kunnen overschakelen van 2D naar 2D+ en 3D en hun apparatuur geleidelijk kunnen upgraden naarmate hun behoeften veranderen.
LEICA GEOSYSTEMS biedt Leica ConX aan, een cloudoplossing en webinterface voor het delen en visualiseren van gegevens.
TRACKUNIT AS komt met Marketplace, de hub voor het verbinden, creëren en zichtbaar maken van machines op één enkel platform.
VOLVO presenteert Connected Map, een intelligente positioneringsservice die een realtime visueel overzicht geeft van de positie van elke machine, elk voertuig en elke bezoeker op de werklocatie.

Volvo stand intermat

Materialen en beton

YARDEN EQUIPMENT biedt de CD080 betonsloopschaar aan met 360° hydraulische rotatie, aangedreven door een kroonwiel en twee krachtige motoren.
CELSICOM AB introduceert de TH601-sensor met een compacte, vochtbestendige behuizing en een externe sensor voor het meten van vochtigheid en temperatuur in beton.
FAYAT presenteert Ermont TSX: een unieke technologie voor hete asfaltcentrales, waardoor asfaltaggregaten eenvoudig tot 70% kunnen worden gerecycled.
IEV International Equipement Verdun presenteert een grondverzet- en baggergrijper met een capaciteit van 2 tot 10 m3 met een nieuw geoptimaliseerd ontwerp voor vereenvoudigd onderhoud.

Bobcat elektrische lader

Veiligheid en gebruiksgemak

BERGERAT MONNOYEUR presenteert Cat Command, een technologie waarmee machines veilig op afstand zijn te bedienen in potentieel gevaarlijke omgevingen.
BOBCAT toont een nieuwe generatie roterende verreikers. De gepatenteerde panoramische cabine, volledig gesloten en onder druk gezet met 100% luchtfiltratie, biedt het beste zicht op de markt.
CHRONOFLEX/MONNOYEUR stelt zijn gecentraliseerde automatische smeerdienst voor.
ENGCON presenteert zijn nieuwe generatie S60-snelwissels met een vergrendelingssysteem dat de veiligheid van het wisselen van gereedschap verbetert dankzij een bodemdruksensor en een visuele/auditieve waarschuwing.
HERONTRACK biedt IoT-oplossingen (Internet of Things) voor het volgen van kleine apparatuur en gereedschappen met behulp van een sensor: om verlies en diefstal aan te pakken, maar ook voor onderhoud, inspectie en voorraadbeheer.
STEELWRIST introduceert zijn nieuwe generatie verdichtingsplaat, ontworpen voor graafmachines en met een ongekend hoge verdichtingskracht.