Het was weer genieten op Infra Relatiedagen

Artikel delen

De Hallen 6 en 7 van Infra Relatiedagen Hardenberg zijn van oudsher de thuisbasis voor het nieuwste van het nieuwste op materieelgebied. De exposanten hadden dit jaar vooral ingezet op de presentatie van elektrisch aangedreven materieel en de noodzakelijke toebehoren. Op de Bouwplaats van de Toekomst werd dit keer vooral stilgestaan bij de laadinfrastructuur. Want die is steeds meer een onlosmakelijk onderdeel van de oplossing om de klimaatdoelstelling van 2030 te behalen.

Op het parkeerterrein van de INFRA Relatiedagen waren er al de nodige elektrische oplossingen te zien.

Op het parkeerterrein waren al de nodige elektrische oplossingen te zien. Foto: Pieter de Mos.

Op de emissieloze bouwplaats gaan we steeds vaker aggregaten zien die bijvoorbeeld op mierenzuur (?!) draaien, maar ook grote solarschermen en allerlei batterijboxen en accucontainers. Die zagen we in Hardenberg bij onder andere Volta Energy, Green Hybrids (Batt Boy), Greener, Genpower, NordiconVolt, de Engynex op aanhanger, de EcoTainer van de Aannemers Inkoop Centrale, de HPU Slimline van Hybrid power Units, de Mobil-Solar van Van Zetten en de slimme oplossing op rupsen bij Huur&Stuur.

EcoTainer van de Aannemers Inkoop Centrale.

EcoTainer van de Aannemers Inkoop Centrale. Foto: Pieter de Mos.

Wacker Neuson elektrische wiellader.

Wacker Neuson elektrische wiellader. Foto: Pieter de Mos.

Elektrische 50-tonner met lange werkduur

Tijdens de Infra Relatiedagen was bij Staad uit Veghel alle aandacht gericht op de elektrische machines van Develon, het vroegere Doosan. Zoals de DX165W Electric, een 6 tons mobiele graafmachine met een 104 kW sterke elektromotor en een verwisselbare Powerbox 400 als stroomvoorziening. Die is in enkele minuten tijds te wisselen en bevat zoveel power dat de machine een ruime werkdag (10-14 uur!) achter elkaar inzetbaar is.

Develon biedt ook een minigraver aan: de DX20ZE-7 Electric. Grotere elektrische machines zijn de 20 tons rupsgraver DX355LC Electric en de 18 tons elektrische wiellader DL285 Electric. Die kan zware lasten verplaatsen en is uitgerust met een Danfoss SPRM Permanent Magnet elektromotor. Het Develon-programma wordt komende zomer uitgebreid met de 50 tons elektrische rupsgraver DX555LC. Die heeft een elektromotor van 294 kW en drie verwisselbare Powerboxen 400. Het totaal beschikbare vermogen van maar liefst 1.200 kWh maakt een werkduur tot circa 10 uur mogelijk. De Powerbox is bij Staad trouwens ook verkrijgbaar in een kleinere 140 kWh uitvoering.

Staad
www.staad-groep.nl