Manieren voor bedrijven in de grond, weg- en waterbouw om diefstal te voorkomen

Artikel delen

Als bedrijf in de grond, weg- en waterbouw heb je vast en zeker al van collega’s horrorverhalen gehoord waarbij waardevolle materialen of apparatuur op een werkplaats plotsklaps is verdwenen. Dit kan een bepaald project veel vertraging opbrengen, terwijl we het niet eens over de financiële schade hebben gehad. Daarom vind je op deze pagina wat manieren waarmee je als werkgever in deze sectoren de kans op diefstal zoveel mogelijk voorkomt.

bouwplaats

Sla spullen op in een schaftwagen

Sla als eerste spullen op in een schaftwagen. Het grote voordeel hieraan is dat dieven niet kunnen zien wat er in de schaftwagen zit, waardoor er een stuk minder verleiding ontstaat om spullen te gaan stelen. Daarnaast is er een extra obstakel voor dieven doordat het een flinke uitdaging is om een schaftwagen zonder sleutel op te breken. Dit geldt al helemaal als het een schaftwagen van een bedrijf als Harmsenunits.nl is.

Installeer camera’s op de werkplaats

Heb je ooit gemerkt hoe dieven zich gedragen wanneer ze weten dat ze bekeken worden? Juist, ze gaan een blokje om! Het installeren van camera’s op de werkplaats is een effectieve manier om diefstal te ontmoedigen. Deze camera’s schrikken niet alleen potentiële dieven af, maar het helpt ook als bewijsmateriaal bij een misdrijf. Zorg ervoor dat je camera’s op strategische locaties plaatst, zoals bij de ingang, uitgangen en waar dure apparatuur zich bevindt. Met de juiste opstelling van camera’s kun je zowel overdag als ’s nachts een oogje in het zeil houden.

Controleer wie toegang heeft tot bepaalde apparatuur en materialen

Het is ontzettend belangrijk om precies te weten wie toegang heeft tot welke apparatuur en materialen op de werkplaats. Door strikte toegangscontrole in te voeren, kun je precies bijhouden wie wat gebruikt en wanneer. Dit maakt het veel moeilijker voor dieven om ongezien aan de haal te gaan met waardevolle spullen. Introduceer bijvoorbeeld een simpel maar effectief registratiesysteem waarbij werknemers zich moeten aanmelden om bepaalde items op te halen en terug te brengen. Zo zorg je ervoor dat er altijd een mate van verantwoordelijkheid is.

Voer achtergrond onderzoeken uit op werknemers

Voer tevens een achtergrond onderzoek uit op je werknemers. Dit levert je een beter beeld op van de betrouwbaarheid van iemand die toegang krijgt tot kostbare spullen op de werkplaats. Dit betekent niet dat je iedereen wantrouwt, maar wees gewoon voorzichtig. Controleer bijvoorbeeld referenties en werkervaringen. Even naar vorige werkgevers bellen kan veel onthullen. Zo voorkom je dat je een kat in de zak koopt en zorg je ervoor dat je team bestaat uit mensen die je echt kunt vertrouwen.

Implementeer een veiligheidsbeleid

Implementeer tot slot een veiligheidsbeleid. Dit doe je door je werknemers te trainen. Ze weten hierdoor precies waar ze op moeten letten wanneer het gaat over situaties die verdacht zijn en potentiële dieven op de loer liggen. Dit zorgt ervoor dat de kans een stuk groter is dat een situatie goed afloopt.