Eerste terugblik Intermat 2024

Artikel delen

Materieelvakbeurs Intermat 2024 vond plaats van 24 tot en met 27 april in het Parc des Expositions Villepinte ten noorden van Parijs. GWW Totaal was daarbij aanwezig, Hier alvast het eerste nieuws.

Tekst: Pieter de Mos

Hitachi toont ZX350LC-7

Als ‘partner bij het versnellen van verandering’ pakte Hitachi Construction Machinery (Europe) groot uit tijdens de eind april in Parijs gehouden materieelvakbeurs Intermat. In totaal tien machines werden getoond, van de kleinste minigraafmachines ZX26U-6 en ZX33U-6 tot de grootste.

Graafmachine op storthoop

Hitachi ZX390TC-7 graafmachine.

Naast de ZW310-7 wiellader was de grootste machine de voor het zware werk aangepaste ZX390TC-7 graafmachine. Deze op de Hitachi ZX350LC-7 gebaseerde werktuigdrager met Zaxis-7-technologie en Stage V motor is speciaal aangepast om met groter werkgereedschap te werken. Daardoor kan hij ook worden ingezet voor secundaire sloopwerkzaamheden. Daarvoor kreeg hij een verlengde onderwagen en extra contragewicht van 1,4 ton.

Dankzij grotere giek- en bakcilinders en een versterkte hefinrichting kan de ZX390TC-7 gereedschappen tot een eigen gewicht van vijf ton inzetten. Het model dat op Intermat werd getoond was uitgerust met een OilQuick OQ80 automatisch snelwisselsysteem en een Demarec brekerhulpstuk.

Hitachi toonde op de stand meerdere innovatieve oplossingen, zoals het ConSite-systeem voor bewaking op afstand en in de fabriek gemonteerde machinebesturingssystemen van Leica Geosystems en Trimble.

Hitachi Construction Machinery
www.hitachicm.com

Machtsvertoon Liebherr

Met circa twintig machines en een hele reeks vernieuwende technologieën liet Liebherr op een enorme Intermat-stand zien, dat het nog steeds aan de macht is. Onder het motto ‘On your site’ konden bezoekers in een drietal themapaviljoens inzicht krijgen in het uitgebreide productassortiment en innovaties op het gebied van digitalisering, aandrijvingen en service.

Volledig elektrische knikgestuurde ETM 1205 truckmixer.

Volledig elektrische knikgestuurde ETM 1205 truckmixer.

De circa twintig machines omvatten torenkranen, mobiele kranen, rupskranen, grondverzetmachines, transporttechniek, funderingsmachines, betontechniek en diverse componenten. Digitalisering is naast verminderen van de CO2-uitstoot een belangrijk thema bij Liebherr innovaties. Zo zagen we een R 972 rupsgraafmachine die is uitgerust met de Bucket Fill Assist (BFA). Dit systeem zorgt voor een betere vulling van de bak, snellere cyclustijden en een betere indringing van het materiaal. Daarmee gaat niet alleen de slijtage van de bak omlaag, maar ook het brandstofverbruik met 10%. De verminderde trillingen bieden meer comfort voor de bestuurder.

Ander leuk nieuwtje was de volledig elektrische kraanaandrijving bij de MK 140-5.1. Deze sterkste mobiele bouwkraan met een hijsvermogen tot 8.000 kilogram heeft een hybride stroomconcept om hem volledig elektrisch en daardoor superstil te laten werken. Hij is compatibel met de Liduro Power Port (LPO) van Liebherr, het mobiele energieopslagsysteem voor de stroomvoorziening van bouwplaatsen.

Tot slot een mixerinnovatie: de nieuwe ETM-serie truckmixers met elektrische trommelaandrijving maakt het in combinatie met een elektrisch chassis mogelijk om beton te transporteren zonder uitstoot. Bezoekers van de Intermat konden een volledig elektrische knikgestuurde ETM 1205 bekijken.

Liebherr
www.liebherr.com