Bakwagens 2017 t/m 2019 langer in ZE-zones

Artikel delen

Gemeenten en brancheorganisaties hebben gezamenlijk besloten om eenmalig een aanpassing te maken in de toegangsregels tot de zero-emissiezones (ZE-zones) voor Euro 6 bakwagens (N2 en N3 voertuigen > 3.500 kg). Er is besloten dat deze bakwagens van 1 januari 2017 tot en met 31 december 2019 automatisch tot 1 januari 2028 een ontheffing krijgen voor de ZE-zones.

Een bakwagen waarvan de laadklep geopend is.

Foto: Van Oort Truck Rent.

Aanleiding voor de ontheffing zijn de vele gesprekken met ondernemers, logistiek adviseurs en de inspraakacties op verkeersbesluiten bij verschillende gemeenten. Mede uit deze gesprekken bleek dat de afschrijftermijn voor bakwagens in de praktijk langer is dan eerst verondersteld. Door deze langere afschrijftermijn is de (financiële) haalbaarheid van het vervangen van bakwagens lastiger.

Er is besloten dat bakwagens met een Datum Eerste Toelating (DET) van 1 januari 2017 tot en met 31 december 2019 automatisch tot 1 januari 2028 een ontheffing krijgen voor de ZE-zones. Dit zorgt ervoor dat deze voertuigen drie jaar langer de zero-emissiezones kunnen betreden dan eerder werd voorgesteld. Ondernemers hebben hierdoor langer de tijd om de overstap naar zero-emissie transport te maken of hun bedrijfsvoering aan te passen.

Over de zero-emissiezones

Vanaf 1 januari 2025 mogen gemeenten zero-emissiezones voor stadslogistiek invoeren. Een ZE-zone is een gebied waarin alleen uitstootvrije bestel- en vrachtauto’s (bedrijfsauto’s) mogen rijden. Inmiddels hebben 29 gemeenten toegezegd dit in te gaan voeren. Op opwegnaarzes.nl zie je waar en wanneer deze ZE-zones worden ingevoerd.