“Elektrisch materieelpark laden blijft uitdaging”

Artikel delen

Om te kunnen voldoen aan de opgave rond de energietransitie investeerde Boomrooierij Weijtmans al meerdere miljoenen en zit er nog het nodige in de pen. Met een enorm arsenaal aan zonnepanelen voor de opwekking van energie is breed ingezet op elektrische gereedschappen, machines en voertuigen. Dat de weg naar zelfvoorzienend worden én emissie-vrij werken niet zonder hobbels en kuilen is zal DGA en Algemeen Directeur Kees Weijtmans direct beamen. Maar met goede wil en doorzettingsvermogen krijg je problemen uiteindelijk opgelost.

Kees Weijtmans, DGA en Algemeen Directeur Boomrooierij Weijtmans, Udenhout.

Kees Weijtmans, DGA en Algemeen Directeur Boomrooierij Weijtmans, Udenhout.

Boomrooierij Weijtmans levert, naast rooien van bomen, een compleet dienstenpakket rond boomverzorging, bos- en boombeheer. De landelijk opererende onderneming is in de sector een vooraanstaand speler. “Ons doel is om projecten waar het nodig is met zero-emissie uit te kunnen voeren. Dat kan in een kwetsbaar natuurgebied zijn, of juist in een stedelijke omgeving. De binnensteden gaan uiteindelijk op slot voor de verbrandingsmotor. Dus wil je daar in de toekomst aan het werk blijven moet je nu wel je plan trekken”, vertelt Kees Weijtmans.

Om dat te bewerkstelligen nam Weijtmans, als eerste in de sector, een 16-tons elektrische mobiele kraan in bedrijf. Met deze machine is nu veel ervaring opgedaan wat resulteerde in een flinke upgrade waardoor de machine nu 9 uur aaneengesloten kan werken.

Zero-emissie opdracht

In de zomer van 2023 heeft de boomspecialist een eerste zero-emissie opdracht uitgevoerd in Amsterdam Geuzeveld. “Bij dit project kwamen voor het eerst alle elementen bij elkaar die nodig zijn om elektrisch te werken.  De elektrische mobiele kraan, samen met het elektrisch gereedschap, de elektrische hoogwerker en torenkraan hebben we van voeding met de toen net geleverde 1600 Kwh accucontainer. Waarmee direct één ding duidelijk is: werken met elektrisch materieel betekent dat je zelf voor de benodigde power moet zorgen. Even ergens de stekker insteken om de batterijen op te laden is met de huidige overbelasting van het netwerk totaal onmogelijk.”

Rooiproject in Amsterdam-Geuzeveld zero-emissie uitgevoerd.

Rooiproject in Amsterdam-Geuzeveld zero-emissie uitgevoerd.

Van de 1600 Kwh accucontainers heeft Weijtmans nu twee exemplaren beschikbaar. Samen met vier stuks 140 Kwh accupacks is Weijtmans in staat om gereedschap en machines op locatie te laden om zo het werk voor meerdere dagen onder stroom te houden. Bedoeling is dat de accucapaciteit zoveel mogelijk op de twee bedrijfslocaties met behulp van de eigen zonne-installatie weer wordt opgeladen.

1600 Kwh accucontainers verzorgen op locatie de stroomvoorziening.

1600 Kwh accucontainers verzorgen op locatie de stroomvoorziening.

Levertijden vragen extra geduld.

Innovatieve boomrooier op weg naar emissie-vrij werken

Innovatieve boomrooier op weg naar emissie-vrij werken

Het elektrificatie programma van Boomrooierij Weijtmans is nog niet afgerond. Er staan twee elektrische kraanwagens en een elektrische hoogwerker-vrachtwagen in bestelling. Dit materieel had vorig jaar al in bedrijf moeten komen, ware het niet dat de levertijden steeds maar verder naar achteren schuiven.

“Het wordt een uitdaging om het elektrisch materieelpark netjes geladen te krijgen. We wachten op beide bedrijfslocaties al jaren op een zwaardere netwerkaansluiting maar voorlopig is er geen enkel zicht op beschikbaarheid. Dat maakte de dure aanschaf van de twee accucontainers noodzakelijk. De situatie rond de netwerkcongestie is wel frustrerend want met de honderden eigen zonnepanelen gaan we het echt niet redden. Daarom zijn we nu in gesprek met collega-bedrijven hier op het industrieterrein hoe we de beschikbare stroomcapaciteit op elkaars behoefte kunnen afstemmen. Het metaalbewerkingsbedrijf om de hoek zet om 17.00 uur aan het einde van de werkdag de machines uit, terwijl in de uren erna wij juist onze voertuigen willen laden.

Hogere kostprijs beter compenseren

Toch kijkt Kees Weijtmans tevreden terug op de afgelopen periode. Daar waar veel ondernemers de kat uit de boom kijken heeft de boomrooierij uit Udenhout al waardevolle ervaring opgedaan met elektrisch werken. “Het zit in onze genen om de extra stappen te durven zetten die zorgen dat de onderneming goed is voorbereid voor de toekomst. Dit zijn we aan de generatie na ons verplicht. Als je achter de kudde aanloopt loop je altijd in de zooi van je voorgangers… en daar heb ik gewoon geen zin in.”

“Dat gezegd hebbend: het is uiteraard ontzettend mooi om te kunnen zeggen dat er emissie-vrij gewerkt kan worden. Wat nu nog ontbreekt is dat in aanbestedingen de zero-emissie eis ook gewaardeerd wordt in een dekkende vergoeding: de verhoudingen zijn nu niet in balans. De kostprijs van dit type materieel is vele malen hoger dan werken met diesel, mede ook door de hobbels en belemmeringen. De hoop is dat opdrachtgevers dit inzicht gaan krijgen want dan gaan veel meer ondernemers mee instappen in de nieuwe emissie-vrije toekomst”, besluit Kees Weijtmans.

Boomrooierij Weijtmans
boomrooierijweijtmans.nl