Robothond speurt succesvol gaslek op
Inspecties zijn nodig om de veiligheid en betrouwbaarheid van ons gasnet te kunnen garanderen. Nu wordt dit gedaan door monteurs. Het aantal controles op gasleidingen gaat echter door nieuwe Europese regelgeving omhoog, maar het aantal monteurs niet. Kan een Robothond hierbij helpen? Netbeheerder Alliander en Hogeschool Saxion hebben een Robothond ontwikkeld die gaslekkages kan opsporen.
Door nieuwe Europese regelgeving wordt het aantal inspecties op de gasleidingen verhoogd naar één keer per jaar, en mogelijk zelfs nog meer. Tot nu toe worden de inspecties op gaslekkages volledig door monteurs uitgevoerd. Door het toenemende tekort aan monteurs en de nieuwe Europese regelgeving is er een grote vraag naar automatisering. De veiligheid en betrouwbaarheid van het gasnetwerk staat namelijk voorop. Door efficiënte samenwerking tussen de Robothond en monteurs hoopt Alliander in de toekomst vaker gasleidingen te controleren zonder hier extra monteurs voor in te zetten.
Robothond LASS-E
De Robothond LASS-E is voorzien van een ingebouwde computer waar kaartdata ingeladen wordt. Door de combinatie van kaartdata en de GPS-locatie kan LASS-E heel precies boven de ondergrondse gasleidingen lopen om ze te inspecteren. Onder begeleiding van de monteur detecteert de robot eventuele gaslekken met een ingebouwde gassensor. Het prototype van LASS-E is onlangs succesvol getest bij het testcentrum van KIWA Training in Apeldoorn.
Nu bewezen is dat de technologie werkt, is het tijd om de inzetbaarheid in de praktijk te onderzoeken. In het vervolgtraject richt Alliander zich op de inzet van robots in de openbare ruimte. Hierbij kijkt men naar hoe de robot tussen de mensen en het verkeer nog steeds veilig, betrouwbaar en efficiënt opereert. Ook wordt onderzocht hoe LASS-E de monteurs het meest efficiënt kan ondersteunen bij inspecties.
Over het project
LASS-E is ontwikkeld binnen het CHARISMA-project. CHARISMA (CH4 Autonomous Robotized Inspection for Sustainable Maintenance) is een project van de partners Alliander en hogeschool Saxion en wordt gefinancierd door TechForFuture. Het doel van het project is het ontwikkelen van een efficiënte, veilige en betrouwbare oplossing die voldoet aan de inspectienormen voor gasleidingen vanuit de Europese Unie en helpt het milieu te beschermen.