Varkens voor bestrijding Japanse duizendknoop

Er zijn al diverse methodieken ontwikkeld om de strijd aan te gaan met de Aziatische duizendknopen (zoals Japanse duizendknoop). Denk aan bevriezing, elektrocutie, heet water, afgraven en zeven en het zuurstofloos (anaeroob) maken van de bodem. In natuurgebied De Bretten in Amsterdam Nieuw-West worden zelfs varkens ingezet.

Willem Pepping voert de varkens bij, die de Japanse duizendknoop moeten bestrijden. Foto: screenshot video NH Nieuws.

Ook in het natuurgebied De Bretten zorgt de Japanse duizendknoop voor een groot probleem. De plant is lastig te bestrijden, via zijn wortelgestel verspreidt hij zich razendsnel. Hierdoor overwoekert en verstikt deze invasieve exoot andere planten die hier van nature wel thuishoren. “Op ons advies gingen we van start met de proef met varkens om de woekerplant te bestrijden. Dit jaar worden er weer varkens ingezet”, vertelt Willem Pepping namens de Groenploeg van Landschap Noord-Holland op NH Nieuws. “Zoals je ziet staat hier nog maar heel weinig. Maar vorig jaar mei stond het hier nog 2,5 meter hoog. De varkens hebben dit deel dus al goed teruggedrongen”, aldus Willem. De gemeente Amsterdam heeft op veel plaatsen in de stad last van de woekerplant. Er wordt al jaren van alles geprobeerd, zoals de inzet van een bladvlo tot bestrijdingsgroepen. Gezien de positieve ervaringen elders met varkens vroeg De Bretten vorig jaar of ze varkens mochten inzetten. Bij uitzondering heeft de Gemeente Amsterdam toestemming gegeven om de proef uit te voeren. Deze valt namelijk niet onder de reguliere beheermethode van de gemeente. Willem zegt: “Ze vinden de wortel niet echt lekker, dus eten ze er niet veel van. Maar het voornaamste is dat ze de plant loswroeten, waardoor deze niet verder kan groeien.”

Nog zes jaar wroeten

Vorig jaar waren het tien Tamworth varkens en die liepen er van eind mei tot eind september. Deze varkens hadden goed huisgehouden want eind september was alles nagenoeg weg. Willem: “Omdat het najaar nog zo warm was, hadden we nog vrij veel na-groei. Daarom besloten we om dit jaar begin april te starten met zes Berkshire – Duroc varkens. Deze worden gehuurd van Buitengewone Varkens, die ook de gezondheid van de varkens in de gaten houden.” Volgens Willem kan het vijf tot zes jaar duren voordat de plant volledig is verdwenen, met behulp van de varkens. De huidige pilot loopt tot het einde van dit jaar. Daarna zullen de gemeente en de beheerders de resultaten evalueren.