Duurzame bestrating met nieuwe standaard: BRL KL11002
In 2021 trad de Europese klimaatwet in werking, met als doel een klimaatneutraal 2050. Een flinke uitdaging! De Nederlandse betonsector pakt deze aan via het Betonakkoord. Een belangrijke, maar nog te weinig bekende tool is de BRL K11002, de beoordelingsrichtlijn voor milieuprofielen van betonnen infraproducten. Dit certificaat helpt opdrachtgevers en aannemers transparanter samen te werken, waardoor ze kosten en moeite besparen. Het is de nieuwe richtlijn voor de betonindustrie.

De nieuwe beoordelingsrichtlijn BRL K11002 is betrouwbaar en maakt uitvraag naar duurzame bestrating makkelijker en sneller. Foto: Braamt, gemeente Montferland.
Tekst: Jos de Keijzer
Beeld: Betonhuis
Gemeenten en provincies willen graag duurzaam bestrating inkopen. Maar hoe weet je als opdrachtgever of aanbieders ook daadwerkelijk met duurzame oplossingen komen? Ambtenaren die voor een aanbesteding verantwoordelijk zijn, hebben vaak moeite de grote variëteit aan voorstellen te interpreteren. Vanwege de complexiteit van aanbestedingen is het in de praktijk heel lastig om het kaf van het koren te scheiden. De inschrijvende partijen komen met een verscheidenheid aan oplossingen en een eigen doorberekening van de kosten. Daardoor is het vaak appels met peren vergelijken. Door de BRL K11002 als eis in het bestek op te nemen, verzekeren opdrachtgevers zich van betrouwbare en vergelijkbare MKI-berekeningen.

Uitgewassen dikformaten
MKI
Om grip te krijgen op aanbiedingen maken gemeenten gebruik van de Milieu Kosten Indicator (MKI). De MKI is een fictieve prijs die de totale milieubelasting van materialen in een bouw- of infraproject uitdrukt. Met de MKI is een opdrachtgever in staat om producten en projecten op grond van duurzaamheid met elkaar te vergelijken.
Een MKI wordt berekend op basis van een levenscyclusanalyse (LCA) van een product. Daarbij wordt gekeken naar de gebruikte grondstoffen, de aanvoer van die stoffen, het proces om het product te maken, de energie die ervoor nodig is en de hoeveelheid water die daarbij gebruikt wordt. Bij de LCA van een infra-project worden ook aanleg, levensduur, onderhoud, reparatie en vervanging doorberekend. Er wordt daarbij zelfs rekening gehouden met demontage, afvalverwerking en eventueel hergebruik. Een opdrachtgever weet dus waar hij of zij op moet letten.

Centrum Eindhoven.
BRL K11002
Om vanuit de branche bij te dragen aan de effectieve toepassing van de MKI heeft Betonhuis samen met KIWA de Beoordelingsrichtlijn milieuprofielen voor betonnen infraproducten (BRL K11002) ontwikkeld. De richtlijn voorziet in betrouwbare en transparante milieuverklaringen van betonnen banden, stenen en tegels. De BRL K1102 ‘MKI waarde bepaling voor beton-producten en betonmortel’ garandeert dat de MKI-waarden van producten zijn berekend uit de milieu-effecten die het resultaat zijn van een levenscyclus-analyse (LCA) en dat de gegevens die de fabrikant gebruikt heeft kloppen.
Bedrijven die volgens de BRL inschrijven op een aanbesteding doen dit op een uniforme manier zodat opdrachtgevers meteen weten waar ze aan toe zijn. De BRL sluit dus nauw aan op de MKI en biedt daarbij transparantie tussen de diverse offertes. Het resultaat van de BRL is een systeemcertificaat waarmee de fabrikant aantoont dat de door haar gedeclareerde milieuprofielen voldoen aan de eisen van de BRL.

Betonbestrating bij zwembad in Rijssen.
Uniform, snel en betrouwbaar
Met de BRL K11002 krijgen opdrachtgevers een praktische toetsing in handen. De richtlijn garandeert dat opdrachtgevers daadwerkelijk geleverd krijgen wat zij voorschrijven aan milieuprofielen voor betonstraatstenen, betontegels, betonbanden, grasbetontegels en zetstenen voor dijkversterking. Een controle op producten is niet meer nodig. Met de richtlijn ontstaat er ook meer uniformiteit in de manier waarop milieuprestaties van betonproducten worden beoordeeld en het proces van het doen van duurzame aanbestedingen.
Er is ook meer transparantie in bestekeisen zodat het voor een opdrachtgever makkelijker wordt om snel de uitvoerder te kiezen met de gewenste MKI-waarde. Opdrachtgevers van aanbestedingen kunnen erop vertrouwen dat gecertificeerde bedrijven milieuvriendelijke producten leveren die aan de gestelde eisen voldoen.
Voor meer informatie over de BRL K11002 voor aanbestedingen in infra vind je op www.betonhuis.nl. Of neem contact op met Betonhuis.
Gemeenten en provincies die duurzame bestrating willen inkopen, kunnen niet om de BRL K11002 heen. Door deze richtlijn te hanteren, voorkom je appels-met-peren-vergelijkingen en kies je objectief de beste duurzame oplossing.
De BRL K11002 garandeert dat de MKI-waarde van producten correct is berekend en gecontroleerd, waardoor opdrachtgevers een betrouwbare basis hebben voor hun keuze.
Betonbestrating bij Textielplein in Tilburg.