“Geleidelijk en overwogen, gericht op continuïteit”
Wat gebeurt er met een mkb-bedrijf als een opvolger zich meldt om op termijn de directietaak van zijn vader over te nemen? Dan gaan de deuren naar de toekomst open en komt er energie vrij voor investeringen en uitbreiding van de activiteiten. Niet overhaast en onbedachtzaam, maar overwogen en met een realistische risico-inschatting. Zo doen mkb’ers dat en zo gaat het ook bij MKB INFRA-lid KVDM Groep in Bleiswijk, waar Daan van der Meer het bedrijf van zijn vader Kees is komen versterken.
Tekst: Arie Grevers
Beeld: KVDM Groep

Banden stellen met propsklem in Den Haag.
Kees van der Meer (61) startte zijn bedrijf onder een weinig gelukkig gesternte. De crisis van 2008 begon net op stoom te komen: weinig werk en massaontslagen. Maar je hebt het moment niet altijd voor het uitkiezen. Hij had tot die tijd samen met zijn broer een bedrijf dat gespecialiseerd was in de aanleg van kunstgrasvelden, riolering en bestrating. Onder de vlag van zijn eigen pas gestarte onderneming ging hij vooralsnog verder met onderhoudswerkzaamheden aan kunstwerken: bruggen en tunnels. Dit was zijn corebusines en die markt kende hij op zijn duimpje. In de crisistijd speel je op zeker en hij wist voldoende werk binnen te halen om die periode heelhuids door te komen.
Toen de markt zich na de crisis weer herstelde, breidde Kees de activiteiten uit met de herinrichting van straatwerk, aanleg van riolering en het onderhoud aan waterwerken. Langzaam groeit het bedrijf naar de huidige omvang met twintig mensen in vaste dienst en ruim dertig in de flexibele schil.
Nieuw elan
Twee jaar geleden vroeg Kees zijn zoon Daan (30 ) of hij geen zin had in het bedrijf te komen om, als de tijd rijp zou zijn, de directie te versterken. Daan: “Zijn verzoek kwam op het juiste moment. Ik was op mijn achttiende begonnen aan een opleiding bij de marechaussee. Ruim negen jaar heb ik er met veel plezier gewerkt, maar was toe aan een nieuwe uitdaging. En dat ik deze uitdaging in de infra zou vinden, komt niet helemaal als een verrassing. Door vakantiewerk in mijn jeugd kende ik het bedrijf van mijn vader enigszins en ik had het toen altijd al erg naar mijn zin. Ik hoefde niet lang na te denken over de vraag van mijn vader en nam afscheid van de marechaussee.“
Hij ging fulltime aan de slag en volgde cursussen. Na een basisopleiding Infra heeft hij inmiddels ook een opleiding Uitvoerder 1, GWW afgerond met een ruime voldoende. Hij is uitvoerder en zorgt ervoor dat de mensen op de projecten bevoorraad worden. Verder ziet hij erop toe dat de planningen gehaald worden. “Dat betekent dat ik vaak op de werklocaties ben, waar ik graag, als mijn werkzaamheden dat toelaten, de handen uit de mouwen steek. Mijn kantoor bestaat uit een bouwkeet op ons opslagterrein in Koudekerk a/d Rijn (gemeente Alphen aan de Rijn). Onze hoofdvestiging is op ruim twintig minuten rijden in Bleiswijk.”

Daan van der Meer: “We hebben een start gemaakt met reconstructies van riolering en het bijhorende straatwerk. In die richting willen we graag nog groeien. Gewoon een werk van a tot z maken. Het zal op onze manier gaan: bedachtzaam en weloverwogen.”
Nieuw bedrijfspand
Het besluit van Daan om in het bedrijf van zijn vader te stappen heeft nieuwe energie in het bedrijf losgemaakt. Er is uitzicht op continuïteit van het familiebedrijf KVDM Groep. Als hij voor een verdere carrière bij de marechaussee gekozen had, was Kees waarschijnlijk op zoek gegaan naar een overnamekandidaat in plaats van te investeren in de toekomst.
Het nieuwe elan vertaalt zich dit jaar nog in een complete vernieuwing van de vestiging in Bleiswijk. De aanwezige opslagterreinen worden volledig overkapt en het huidige pand dat ooit opgericht was om een spuiterij onderdak te bieden, wordt compleet afgebroken. Daarvoor in de plaats komt een compact kantoorpand dat toegesneden is op de begeleiding van de GWW-werkzaamheden.
Daan: “De kantoorruimte moet faciliteren wat er buiten gebeurt en niet andersom. Het bestaande kantoorpand is te groot en inefficiënt ingericht. Het nieuwe moet straks voldoende ruimte bieden voor administratie/boekhouding, werkvoorbereiding, inkoop, directie, planning en de kam-afdeling. De werf in Koudekerk houden we aan. Daar zitten twee uitvoerders en af en toe een projectleider om een vinger aan de pols te houden.”
Verbreding activiteiten

Machinaal bestrating aanbrengen in Herenhof te Alphen a/d Rijn..
Bij KVDM denken ze ook na over verbreding van de activiteiten. “We hebben een start gemaakt met reconstructies van riolering en het bijhorende straatwerk. In die richting willen we graag nog groeien. Gewoon een werk van a tot z maken. Dat doen we op dit moment nog niet. Het zal op onze manier gaan: bedachtzaam en weloverwogen. Geen grote risico’s die mogelijke de continuïteit in gevaar brengen. We hebben voldoende ervaring en ook de mensen die dergelijke klussen aan kunnen hebben we in huis. Maar er is zeker nog voldoende ruimte in ons bedrijf voor ambitieuze en goede vakmensen die zich willen inzetten voor onze doelstellingen. Belangrijk daarbij: de groei moet beheersbaar blijven, welke koers we ook gaan varen.”

Vernieuwen houten brugstaanders en liggers en conserveren leuningen in Capelle aan den IJssel.
De menselijke maat
Op dezelfde manier waarop KVDM de activiteiten verbreed, bereidt Daan zich voor op het ondernemerschap: stap voor stap. En daar is ruimte voor. Zijn vader blijft voorlopig algemeen directeur en twee zeer ervaren medewerkers, die er vanaf de oprichting van het bedrijf bijzijn, ondersteunen hem daarbij.
“Ik steek er veel energie in en dan merk je tijdens de jaarlijkse evaluatie, dat het ook snel kan gaan. Het feit dat het geleidelijk kan, heeft te maken met de sfeer in een mkb-bedrijf, waarin de mens centraal staat. Je ziet dat ook aan werknemers die van het grootbedrijf komen en bewust kiezen voor een loopbaan bij een mkb-onderneming. Al merk ik wel dat er door de inzet van zzp’ers die binnen de door ons gestelde kaders het werk zelfstandig uitvoeren, die typische sfeer enigszins verandert. De relatie met hen is toch anders dan met de vaste medewerkers. Natuurlijk maken we goede afspraken. In de winter zorgen de weersomstandigheden er voor dat er minder werk uitgevoerd kan worden bij het onderhoud van bruggen en tunnels. Onder bepaalde temperaturen kun je bruggen niet conserveren. En dan is er minder werk voor de zzp’ers die ons daarbij ondersteunen. Ze kunnen het volgende voorjaar weer terugkomen en de meesten doen dat ook. Toch een indicatie dat ze zich bij ons thuis voelen.”
Opdrachtgevers
![[Bs] Zandbaan op hoogte brengen met Knikmops in Zwammerdam.](https://www.gwwtotaal.nl/wp-content/uploads/sites/4/2025/04/Web.GWW0225MKBInfra6-200x300.jpg)
Zandbaan op hoogte brengen met Knikmops in Zwammerdam.
Elektrisch materieel
De meeste opdrachtgevers stellen in hun bestekken op dit moment nog geen al te hoge emissie-eisen aan het materieel dat binnen de bebouwde kom werkzaamheden uitvoert. Maar dat is geen reden voor KVDM om niet alvast te anticiperen op strengere emissieregels. Ook op dit vlak geldt overigens een voorzichtige aanpak. Geen onbesuisde investeringen, maar eerder de mogelijkheden aftastend.
Daan: “We zijn een test gestart met een elektrische bus die we inzetten op locaties waar we houten bruggen opnieuw conserveren en waar nodig staanders en liggers repareren/vervangen. Voorheen leverde een dieselaggregaat de energie voor onder meer de hogedrukreiniger en de schuurmachines. Maar in deze bus staat achterin een accupakket. Op dit pakket kan de apparatuur zonder problemen een hele dag draaien. Zo proberen we onze bijdrage aan een lagere CO2-emissie te leveren. Onder de streep moeten dergelijke investeringen natuurlijk wel renderen.”

Houten brugliggers vervangen en slijtlagen aanbrengen in Bergschenhoek.
Lidmaatschap MKB INFRA
KVDM is nog niet zo lang lid van MKB INFRA. Is dat een keuze geweest van Daan? “We zijn ooit lid geweest. Toen een tijdje niet en nu wel weer. Ik vind het belangrijk en mijn vader staat er vierkant achter. Samen weet je immers meer. De gesprekken met collega’s zijn inspirerend. Natuurlijk ben je altijd een beetje elkaars concurrent. Maar dat is geen beletsel om elkaars successen te delen. Zeker niet in deze tijd, want er is immers werk genoeg. Je kunt het hebben over een bepaalde werkwijze. Of: hoe is je zzp-beleid? Wat doe je om jonge vakmensen aan te trekken? Et cetera. Verder ga ik graag naar bijeenkomsten met een spreker of met een paneldiscussie. Het is interessant en je steekt er altijd wat van op.”
Dan is er nog de politieke lobby. “Vind ik belangrijk, want als collectief sta je altijd sterker en kun je meer invloed uitoefenen. We hebben een gemeenschappelijke noemer: het mkb-schap. De mkb’ers hebben belangen die niet altijd stroken met die van grote ondernemingen. En daar moet je voor opkomen, duidelijk maken dat de mkb-bedrijven van grote waarde zijn voor economie en samenleving van ons land. In dat opzicht kun je niet genoeg benadrukken dat onze bedrijfstak een banenmotor is waar jonge mensen een goede boterham kunnen verdienen.”
“We hebben inmiddels heel veel hulpmiddelen waardoor het werk allang niet meer zo zwaar is dan vroeger. Natuurlijk, het blijft een fysiek werk. Een trottoirband kun je op zijn plek krijgen met een shovel en een klem, maar deze moet altijd nog gesteld worden en dat doe je met ‘klemmen op spierkracht’. Je kunt ook zeggen dat het om krachttraining gaat en dan klinkt het al heel anders.”
“Dat imagoverhaal is ook een opgave voor de branchevereniging. Want we hebben de jonge mensen heel hard nodig. We moeten ze en hun ouders duidelijk maken dat ons beroep gezond en toekomstbestendig is en dat je ook nog eens goed loon ontvangt. Met name zestienjarigen en hun ouders hebben een heel ander beeld van onze bedrijfstak. Ik merk dat als we weer eens in een stand op een beroepenmarkt ons vak staan te promoten. Er is geen geleidelijk instroom meer via vakantiewerk. En dat is jammer.”