Constructiefout tientallen viaducten leidt mogelijk tot verkeershinder

Circa honderd bruggen en viaducten hebben een tand-nokconstructie die naar de huidige inzichten destijds verkeerd is ontworpen. Daardoor verouderen deze bruggen en viaducten sneller dan verwacht. Dit uit zich met name door corrosieschade aan de wapening in het beton. Dit schrijft minister Barry Madlener van Infrastructuur en Waterstaat aan de Tweede Kamer. Dit naar aanleiding van vragen van Veltman (VVD) over de afsluiting van viaducten in de A12 bij Velperbroek (Arnhem) voor zware vrachtwagens.

Velperbroek snelweg aanzicht

Foto: Rijkswaterstaat

Volgens de minister is de tand-nokconstructie opgenomen in het reguliere inspectieprogramma van Rijkswaterstaat. Hieruit is gebleken dat bij een aantal bruggen en viaducten de tand-nokconstructie naar de huidige inzichten destijds verkeerd is ontworpen. Uit de inspecties blijkt dat de voegovergangen van de viaducten vocht (dus ook water met strooizout) doorlaten. Door corrosieschade aan de wapening in het beton verouderen deze bruggen en viaducten sneller dan verwacht. Dat is volgens de minister niet per definitie een reden voor verder onderzoek. In 2022 is daarom een quickscan uitgevoerd op de circa 100 bruggen en viaducten van Rijkswaterstaat waar vergelijkbare tandnokconstructies zijn toegepast. Door de uitkomsten van de inspecties te combineren met de bevindingen uit de quick-scan, kon Rijkswaterstaat concluderen dat gerichte inspecties met monsters van het beton nodig waren.

Risicobruggen en viaducten

Er zijn bij Rijkswaterstaat circa 100 bruggen en viaducten met dezelfde tand-nokconstructie in beheer waarvan 90 in verschillende mate problemen vertonen. Het bouwjaar, het ontwerp (goed of verkeerd ontworpen) en de staat van het onderhoud zijn voor iedere constructie uniek. Bovenaan de prioriteitenlijst staan zeventien bruggen en viaducten waar Rijkswaterstaat zich nu richt op vervolgonderzoek of de voorbereiding van maatregelen. Dit zijn de vier viaducten in de A12 bij knooppunt Velperbroek, het viaduct Kamperhoekweg (A6), de twee bruggen Naardertrekvaart (A1), de acht viaducten in het complex Prins Clausplein (A4/A12), het viaduct Tielsestraat (A15) en het viaduct De Tol (A1).

Sinds 19 december mag verkeer zwaarder dan 45 ton niet meer over de A12-viaducten op knooppunt Velperbroek rijden. Het zware vrachtverkeer moet nu via het Velperbroekcircuit rijden. De maatregel treft circa 750 vrachtwagens per dag. Dit is ongeveer 5% van het totale vrachtverkeer op dat stuk van de A12.

Vanaf maandag 17 februari 2025 is gestart met het plaatsen van een veiligheidsconstructie onder de viaducten van de A12 op het knooppunt Velperbroek. Het plaatsen van de constructie duurt naar verwachting tot halverwege april 2025. De aannemer plaatst de constructie terwijl het verkeer over het Velperbroek-circuit rijdt. Ook als de constructie is geplaatst, blijft het verbod voorlopig van kracht en moeten zware voertuigen blijven omrijden via de rotonde onder de A12. Rijkswaterstaat onderzoekt de mogelijkheid om de constructie dragend te maken, waardoor het zware verkeer weer over de viaducten kan rijden. Voor een definitieve oplossing wordt gekeken naar renovatie of vervanging van de viaducten.

Veiligheidsconstructie onder viaducten A12, bij Velperbroek. Beeld: Rijkswaterstaat.

Veiligheidsconstructie onder viaducten A12, bij Velperbroek. Beeld: Rijkswaterstaat.

Veilig te gebruiken

Rijkswaterstaat benadrukt in De Telegraaf, die als eerste berichtte over de Kamerbrief, dat de wegdelen veilig te gebruiken zijn en goed in de gaten worden gehouden. Wel erkent de wegbeheerder dat alles eerder dan gepland veroudert, ‘waardoor de constructieve veiligheid op een gegeven moment niet meer kan worden gegarandeerd’.